Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov a dat peste 1.300 de amenzi persoanelor care nu au completat formularul digital PLF la intrarea în ţară. Prima sancţiune a fost aplicată în ziua de Crăciun, la cinci zile de la intrarea în vigoare a obligativităţii privind completarea formularului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
De la intrarea în vigoare a actului normativ care reglementează implementarea formularului digital, în 20 decembrie anul trecut, DSP Braşov a încheiat 1.339 de procese verbale de contravenţie pentru necompletarea acestui document.
 
"Primul proces verbal a fost emis în data de 25 decembrie, valoarea amenzii este în cuantum de 2.000 de lei. Şi pentru noi este foarte dificil şi chiar este neplăcut să dăm atâtea amenzi, dar trebuie să respectăm cu toţii legislaţia şi fiecare persoană care intră pe teritoriul României să completeze acest formular, Din păcate, sunt persoane care fie nu completează corespunzător acest formular, fie îl completează cu câteva zile înainte de intrarea în ţară şi atunci se depăşeşte acest termen care îi permite cetăţeanului să intre în condiţii de siguranţă fără să fie identificat şi amendat”, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, directoarea DSP Braşov, Gabriela Bularca. 
 
Ea a menţionat că până în prezent instituţia nu are date conform cărora procese verbale să fi fost contestate pentru că nu a primit citaţii în acest sens. 
 
"E adevărat că persoanele vin şi la sediul nostru ca să ne prezinte fie că au completat PLF-ul, fie că nu au avut posibilitatea să completeze PLF-ul – au fost persoane vârstnice sau nu au ştiut cum să-l completeze sau nu au ştiut ce să facă – dar, din păcate, odată ce este emis procesul verbal de contravenţie şi a intrat în circuitul civil, acesta nu poate fi anulat decât de instanţa de judecată”, a menţionat oficialul din cadrul DSP Braşov.
 
Formularul digital de intrare în România a devenit obligatoriu din 20 decembrie. Documentul trebuie completat online cu 24 de ore înainte de intrarea în ţară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care călătoreşte. 
 
Persoanelor care nu au PLF completat li se permite accesul pe teritoriul României, însă acestea trebuie să completeze formularul în următoarele 24 de ore de la intrarea în ţară.
 
Informaţiile pe care călătorii le completează în PLF sunt de natură a ajuta autorităţile de sănătate publică din ţările de destinaţie pentru a-i contacta pe aceştia rapid, cu scopul de a proteja sănătatea pasagerilor şi a contacţilor acestora, precum şi de a preveni răspândirea COVID-19.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.