Un dosar penal cu 62 de infracţiuni este instrumentat de poliţiştii braşoveni, după ce mai multe persoane au contactat oameni care aveau de vânzare diverse bunuri pe o reţea socială, iar apoi, pretextând că doresc să le cumpere, le-au cerut acestora să introducă datele cardului pe o copie a siteului de socializare. Astfel, ei au obţinut datele de identificare a cardurilor, folosindu-le pentru diverse tranzacţii neautorizate la diverşi comercianţi online sau în aplicaţii de transfer bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Braşov, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Braşov fac cercetări în cadrul unui dosar penal, pentru comiterea a 31 de infracţiuni de fals informatic, 18 infracţiuni de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi 13 tentative la infracţiunea de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
“Din cercetările efectuate în cauză a reieşit că mai multe persoane, utilizând cartele telefonice prepay, ar fi contactat, prin intermediul unei reţele de socializare, diferite persoane, care ar fi postat pe un site de comercializare online, anunţuri privind vânzarea unor produse”, se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că ulterior, sub pretextul că ar dori achiziţionarea acelor bunuri, cei în cauză ar fi comunicat vânzătorilor faptul că vor achita online contravaloarea produselor, sens în care ar fi trimis acestora link-uri către o pagină web, care reprezenta, în fapt, o copie fidelă a unui site de comercializare online şi le-ar fi solicitat acestora introducerea datelor aferente unui card bancar, unde ar fi trebuit efectuată plata.
“În fapt, această copie a site-ului de comercializare online ar fi folosită pentru a obţine datele de identificare ale cardurilor bancare ale vânzătorilor, ulterior datele obţinute fiind folosite pentru realizarea unor tranzacţii neautorizate la diferiţi comercianţi online sau în aplicaţii de transfer bani”, a mai precizat IPJ Braşov. 
La data de 16 iunie 2021, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Braşov, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate -I.G.P.R., Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti – Secţia 6 Poliţie şi Serviciul pentru Acţiuni Speciale, au făcut patru percheziţii domiciliare în Bucureşti, la locuinţele persoanelor bănuite de comiterea infracţiunilor cercetate.
În urma acestei acţiuni au fost ridicate mai multe dispozitive electronice, 15.000 de cartele prepay, sigilate şi utilizate, precum şi alte mijloace de probă necesare continuării cercetărilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.