Blocul Naţional Sindical (BNS) critică unele prevederi ale proiectului Legii învăţământului superor, proiect care este parte a viitorului pachet de legi ale educaţiei. Sindicaliştii consideră ”degradant pentru mediul universitar românesc” faptul că în proiect se propune ca tinerii care nu au obţinut o diplomă de Bacalaureat să poată urma cursuri de formare profesională în cadrul instituţiilor de învăţământ superior. Ei dau ca exemplu faptul că, pentru a se califica pentru postul de maistru, o persoană va trebui să urmeze un curs postuniversitar din cadrul unei instituţii de învăţământ superior pentru a putea primi certificarea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Constatăm că mediul universitar intenţionează să preia, pe lângă cursurile universitare de licenţă, masterat şi doctorat, şi cursurile de formare profesională adresate adulţilor, aspect care va permite celor cu studii medii sau postliceale care vor să urmeze anumite cursuri de formare profesională continuă să trebuiască să se înscrie la universităţi pentru a obţine o calificare”, transmit, miercuri, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), aceştia precizând că propunerea este ”o anomalie”. 
 
Una dintre propunerile criticate este cea conform căreia ”instituţiile de învăţământ superior sunt acreditate pentru a organiza, pentru tinerii absolvenţi de liceu care nu au diplomă de Bacalaureat, programe de formare profesională a adulţilor, de nivel 5, în vederea pregătirii pentru examenul de Bacalaureat”.
 
În documentul citat aceştia arată că, având în vedere această propunere, programe ca ”manager de proiect”, ”specialist recrutare”, ”analist de mediu”, ”expert achiziţii publice”, dar şi alte programe care aveau o durată variabilă, de cel mult 180 de ore, vor deveni programe postuniversitare, ceea ce va presupune durate de timp mai lungi, derulare mai puţin flexibilă, atât de necesară în formarea profesională a adulţilor, dar mai ales costuri mai mari, costuri care vor afecta bugetele companiilor şi pe cele ale persoanelor care vor să evolueze profesional.
 
”Acelaşi lucru va fi valabil, aşa cum prevăd aceste proiecte, şi pentru programele de formare profesională nivel 5 (care reprezintă, în fapt, şcoala postliceală sau şcoala de maiştri), asimilate şi ele programelor postuniversitare şi care vor fi derulate de instituţiile de învăţământ superior (deşi nivelul 5 CNC nu este subsumat învăţământului superior). De exemplu, o persoană care doreşte să se califice profesional ca maistru va trebui să urmeze un curs postuniversitar din cadrul unei instituţii de învăţământ superior pentru a putea primi certificarea”, se arată în documentul citat.
 
În opinia BNS, astfel de propuneri reprezintă ”o intruziune intolerabilă asupra pieţei de formare profesională continuă a adulţilor şi, în acelaşi timp, o ameninţare la adresa pieţei muncii din România”.
 
”Considerăm că acest demers este degradant pentru mediul universitar românesc şi credem că nu este dorit de universităţi prestigioase din România, ci mai degrabă de cele care au o ofertă educaţională slabă şi neatractivă pentru studenţi. În disperare de cauză pentru a supravieţui, din lipsă de alternative, recurg la acest demers pentru a se finanţa. Un astfel de demers afectează imaginea întregului mediu universitar. În loc să fie orientate spre educaţie iniţială de calitate, spre cercetare, dezvoltare, universităţile îi vor forma, pe viitor, pe cei care au terminat liceul, dar n-au luat examenul de Bacalaureat”, afirmă preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.
 
Sindicaliştii amintesc că, în prezent, programele de formare profesională a adulţilor pot fi desfăşurate de organizaţii de drept public sau privat autorizate ca furnizori de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Comisiile de Autorizare Judeţene.
 
Ei consideră că ”în loc să se adapteze provocărilor actuale, dat fiind că numărul de studenţi români este în scădere, mediul universitar îşi propune să ia o halcă importantă din formarea profesională a adulţilor”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.