Numărul infracţiunilor cu violenţă comise în perioada minivacanţei de 1 Mai a scăzut cu 13% faţă de anul trecut, se arată în bilanţul prezentat, marţi, de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Totodată, a scăzut cu 41,6% faţă de anul trecut numărul accidentelor rutiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a arătat că, în perioada minivacanţei de 1 Mai, dispozitivele şi misiunile au fost adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei din teren, în medie, în fiecare zi, fiind la datorie, aproximativ 25.000 de poliţişti, pompieri, poliţişti de frontieră, jandarmi şi lucrători de la alte structuri operative şi neoperative.
 
Astfel, echipajele de ordine publică au intervenit la 11.220 de evenimente, în timp ce pompierii au asigurat intervenţia în aproximativ 6.000 de situaţii, dintre care aproape 5.000 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi peste 230 de incendii.  
 
Poliţiştii şi jandarmii au prins în flagrant 667 de autori de infracţiuni şi au aplicat peste 38.800 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15,8 milioane de lei.
 
”În ceea ce priveşte numărul infracţiunilor comise cu violenţă, acesta este în scădere faţă de media ultimilor 3 ani, înregistrând, faţă de anul trecut, de exemplu, o scădere cu aproximativ 13%”, a precizat ea.
 
Efectivele MAI au asigurat protecţia a peste 450.000 de persoane care au participat la cele 400 de manifestări publice organizate în această minivacanţă. 
 
”Ca în fiecare an, foarte mulţi cetăţeni au ales să petreacă minivacanţa de 1 Mai pe litoral, unde au fost organizate mai multe evenimente publice, cele mai importante fiind având loc în Costineşti şi în Mamaia, cu o prezenţă medie zilnică de 21.000 de spectatori, respectiv o medie de 4.500 de persoane. Măsurile proactive şi dispozitivul preventiv integrat de ordine publică din zona festivalurilor au urmărit prevenirea incidentelor şi a faptelor ilegale de orice fel, precum şi realizarea în siguranţă a accesului. Obiectivul de prevenire a fost atins şi nu au fost înregistrate incidente de ordine publică”, a afirmat Dajbog.
 
Potrivit sursei citate, au fost oprite din a participa la festivaluri peste 130 de persoane care aveau asupra lor substanţe interzise. Dintre persoanele oprite de a participa la festivaluri, cincisprezece, printre care şi cetăţeni străini, au fost depistate şi oprite în Gara de Nord, în cadrul acţiunilor desfăşurate de către structurile Ministerului Afacerilor Interne la nivelul întregii ţări, în locuri de îmbarcare/debarcare a pasagerilor, pentru depistarea persoanelor care intenţionau să ajungă în judeţul Constanţa cu substanţe interzise.
 
În total, în contextul festivalurilor, au fost constatate 133 de infracţiuni prevăzute de Legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi două fapte de conducere a unui autovehicul fiind sub influenţa substanţelor psihoactive.
 
Echipajele de prim-ajutor aflate la cele trei posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi de cel al UPU-SMURD Constanţa au acordat sprijin cetăţenilor care aveau nevoie de asistenţă medicală de urgenţă, în majoritatea cazurilor fiind vorba de persoane cu diferite traumatisme, probleme cardiace, reacţii alergice.
 
Având în vedere intensificarea traficului rutier de la nivelul întregii ţări, peste 1.500 de poliţişti rutieri au fost mobilizaţi pe cele mai solicitate drumuri pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor grave.
 
În aceste zile, echipajele rutiere au acţionat cu aproximativ 350 de aparate radar pentru depistarea şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie şi au pus în pericol propria siguranţă sau a celorlalţi participanţi la trafic. De asemenea, poliţiştii au organizat acţiuni pentru depistarea şoferilor care au consumat băuturi alcoolice şi substanţe interzise.
 
Poliţiştii au reţinut 3.160 de permise de conducere, dintre care 48 ca urmare a consumului de droguri sau alte substanţe interzise, şi au retras peste 1.000 de certificate de înmatriculare.
 
Pentru eficientizarea intervenţiilor de la sol, poliţiştii rutieri au beneficiat de sprijinul echipajelor de la bordul elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie. 
 
În ceea ce priveşte numărul accidentelor de circulaţie, s-a înregistrat o scădere cu 41,6% faţă de anul trecut şi cu 45 de procente faţă de media ultimilor 3 ani.
 
Numărul victimelor accidentelor grave de circulaţie a scăzut cu 40,38% faţă de anul trecut şi cu 45,61 % faţă de media ultimilor 3 ani.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.