Foştii ministri ai Sănătăţii Nicolae Bănicioiu şi Eugen Nicolăescu pasează responsabilitatea pentru situaţia gravă în care se află Spitalul de Arsuri din Capitală. Nicolăescu susţine că soluţia o reprezintă construirea spitalelor regionale care să aibă secţii de arşi şi că el a început acest program când era ministru, însă a fost oprit de următorii miniştri, ”din prostie”. Şi Bănicioiu dă vina pe succesorii săi, susţinând că noul guvern nu a mai alocat bani pentru modernizarea spitalelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul ministru al Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat, joi, pentru News.ro, că situaţia de la Spitalul de Arsuri din Capitală nu reprezintă un caz particular şi că au fost alocaţi de Comisia Europeană bani pentru modernizarea spitalelor şi pentru a se construi noi unităţi spitaliceşti, dar, susţine el, noul Guvern nu ar mai fi alocat fonduri pentru aceste proiecte în acest an.

”Eu am fost unul dintre puţinii miniştri care a început să facă programe pentru mari arsuri şi am negociat cu Banca Mondială pentru că până atunci nu se făcuseră, văd că nici nu se continuă, şi, doi, am fost printre puţinii care am spus că trebuie modernizat Spitalul de Arşi, adică trebuie daţi bani pentru echipamente, şi am şi dat. Bănuiesc că nu vă imaginaţi că plasa de ţânţari de acolo e neschimbată de pe vremea mea sau a nu ştiu cui. Cred că alea trebuie să se schimbe o dată la o lună”, a spus Bănicioiu, întrebat de News.ro ce a făcut în calitate de ministru al Sănătăţii pentru rezolvarea problemelor de la Spitalul de Arsuri din Capitală.

Nicolae Bănicioiu a susţinut că, în perioada în care era ministru al Sănătăţii, problemele de la Spitalul de Arsuri nu erau atât de grave ca în prezent.

”Nu cred că erau probleme la nivelul acesta pentru că încercam să menţinem controlul la perioade foarte scurte şi erau destul de bine monitorizaţi din punctul acesta de vedere. După vizitele acelea am decis că trebuie alocaţi bani pentru a schimba radical faţa spitalului. Până în 2015 nu aveau deloc aer condiţionat şi nici monitoare şi ştiu că atunci le-au aprobat. De ce nu au continuat şi în 2016? Că înţeleg că nu au făcut în toate saloanele. Dacă continuau şi în 2016 aveau în toate saloanele”, a spus Bănicioiu.

El susţine că în 2016 nu s-a mai alocat niciun leu de la Ministerul Sănătăţii pentrru Spitalul de Arşi. 

”Vorbim de un caz general, că nu e caz particular. Eu am încercat ca toate spitalele din România să le modernizez. Nu aveam cum să reuşesc într-o perioadă atât de scurtă şi cu construcţii atât de vechi. De aceea am demarat şi acel program de mari arsuri cu Banca Mondială. Trebuiau continuate toate lucrările de modernizare şi de echipamente şi inclusiv de plase de ţânţari. Au fost alocaţi bani exact aşa cum a cerut conducerea spitalului”, a mai spus fostul ministru al Sănătăţii.

Bănicioiu susţine că pentru Spitalul de Arşi au fost alocaţi bani care s-au cheltuit pentru echipamente de terapie intensivă, dar alocările de fonduri pentru modernizarea unităţii au fost oprite anul acesta.

”Toate spitalele din România sunt vechi. Ultima lor reabilitare este din 2014-2015. Asta e realitatea.  (...) Au fost alocaţi (n.r. - pentru Spitalul de Arşi) şi s-au cheltuit în principiu pe echipamente, pentru că nu aveam echipamente deloc în terapie intensivă. Lucrurile nu trebuiau oprite acolo şi mai ales după Colectiv. Nu a mai dat ministerul niciun ban, din ce ştiu eu. De ce? Nu ştiu”, a mai spus Bănicioiu.

Nicolae Bănicioiu avertizează că România ar putea pierde fondurile alocate de Comisia Europeană pentru spitale.

”Eu m-am dus la Bruxelles să le spun că spitalele noastre sunt vechi şi trebuie luaţi bani. Şi am luat 600 milioane de euro. După ce am plecat, văd că nu mai sunt utilizaţi. Mai avem puţin şi pierdem banii. Până în 2020 trebuie făcute licitaţiile şi trebuie terminate lucrările. În 2017 suntem la limită”, a mai spus Bănicioiu.

Şi fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu dă vina pe succesorii săi.

Nicolăescu a declarat, joi, pentru News.ro, că situaţia de la Spitalul de Arsuri din Capitală era cunoscută de ani de zile şi că acesta nu trebuie închis peste noapte, ci transferate diferite secţii şi făcută igienizarea.

El susţine că soluţia pentru asigurarea condiţiilor pentru îngrijirea câtorva zeci de arşi în eventualitatea unui accident este construirea spitalelor regionale care să aibă secţii de arşi şi că a început acest program când era ministru, însă a fost oprit de succesorii săi, ”din prostie”.

Întrebat de News.ro ce a făcut el cât a fost ministru al Sănătăţii pentru a îndrepta situaţia, dacă aceasta era cunoscută de ani de zile, Eugen Nicolăescu a răspuns: ”Am să vă dau câteva exemple: 2006, 2007, 2008, a fost programul de construcţie de spitale regionale de urgenţă, cele 8 spitale regionale din care unul era în Bucureşti şi care aveau în componenţa lor şi o secţie de arşi – între 5 şi 10 paturi – la cele mai înalte standarde pe care le aveam la vremea respectivă şi care se găseau în Europa. Când am plecat eu din mandat, la sfârşitul lui 2008 erau licitiaţii sau chiar contracte în curs de negociere pentru aceste spitale”.

Nicolăescu a spus că, în anul 2009, succesorul său la Ministerul Sănătăţii, Ion Bazac, ”a anulat tot şi de atunci nu s-a mai făcut nimic”.

”Cu alte cuvinte, un program care ţinea cont de o realitate pe care o reconstatăm astăzi după atâţi ani a fost omorât pentru că nu i-a plăcut cuiva. Între timp s-a început şi secţia mică de arşi de la Spitalul Floreasca căreia ultima oară i-am dat bani în mandatul scurt de un an de zile din 2013 şi ne aflăm în 2016 şi nu e pus în funcţiune. Alt program care a fost stopat”, a adăugat fostul ministru. 

El a susţinut că aceste programe au fost oprite pentru că succesorii săi ”au avut alte interese, alte scopuri sau nu au vrut să continue ca să nu se termine pe vremea nu ştiu cărui ministru”.

”Deci, din prostie şi din ipocrizie”, este concluzia lui Nicolăescu. 

În opinia sa, ”la Spitalul de Arşi din Bucureşti nu este neapărat necesar să fie închis tot spitalul peste noapte, ci pot fi transferate o parte din secţii la alte spitale şi să se facă iginenizarea necesară, să se facă reparaţiile care trebuie, să se facă dotările care trebuie şi după aceea repus în funcţiune”.

”În acelaşi timp, trebuie gândit în perspectivă, deci să ne gândim din nou să reluăm spitalul regional de urgenţă cu 5-10 locuri, la fel în fiecare regiune şi atunci putem să avem între 50 şi 80 de locuri la nivelul întregii ţări care ar putea să facă faţă unei situaţii complicate sau unei situaţii destul de grave cu care România s-ar putea confrunta, gen situaţia Colectiv sau un cutremur sau alt cataclism natural, dar pentru asta trebuie să existe voinţa de a se pune în realitate un program. Şi nu există această voinţă”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, joi, că prioritatea sa este relocarea Spitalului de Arşi din Capitală, unde situaţia este gravă, el spunând că a luat în calcul de mai multe ori închiderea acestei unităţi. El a spus că la această unitate sunt probleme grave de management şi de personal insuficient şi este inadmisibil ca după şase luni de la Colectiv să nu fi învăţat nimic.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că, dacă în acest moment se întâmplă în România un accident cu victime cu arsuri, pacienţii trebuie trimişi în străinătate, pentru că nu există posibilitatea de a fi îngrijiţi în ţară, în condiţiile în care la Spitalul de Arsuri din Capitală situaţia este gravă, iar la Secţia de arşi de la Floreasca toate paturile sunt ocupate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.