Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la instalarea panourilor de siguranţă în staţiile de metrou, după ce 15.000 de cetăţeni au semnat o petiţie în acest sens. Metrorex anunţă că se fac studii pentru lucrarea respectivă şi că circulaţia trenurilor de metrou cu călători se desfăşoară în siguranţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul Poporului a anunţat, vineri, că s-a sesizat din oficiu privind situaţia de la Metrorex legată de posibile defecţiuni la materialul rulant şi viitoarea instalare a panourilor de siguranţă în staţii.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a articolului 22 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, anunţă Avocatul Poporului.

“Avocatul Poporului a luat cunoştinţă din mass-media de faptul că 15.000 de cetăţeni au semnat o petiţie prin care solicită instalarea panourilor de siguranţă în staţiile de metrou, pentru securizarea peroanelor. Aceste structuri de siguranţă sunt transparente, din plexiglas sau sticlă securizată şi sunt folosite pe peroanele din alte ţări pentru a împiedica oamenii să ajungă pe şinele metroului”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că sesizarea vizează şi posibile nereguli în ceea ce priveşte siguranţa călătorilor care folosesc metroul. 

La rândul lor, reprezentanţii Metrorex au transmis că circulaţia trenurilor de metrou cu călători se desfăşoară în condiţii de siguranţă.

“Atât Metrorex, cât şi instituţiile cu atribuţii în controlul activităţilor privind siguranţa circulaţiei, verifică în permanenţă respectarea procedurilor, iar eventualele accidente/incidente produse în circulaţia trenurilor cu calatori sunt investigate de Agenţia de Investigare Feroviară Română – AGIFER. În urma acestor investigaţii rezultă, după caz, recomandări de siguranţă care sunt puse în aplicare de către Metrorex. Facem precizarea că aceste rapoarte de investigare sunt făcute publice, după finalizare, conform prevederilor legislaţiei în vigoare. Până la acest moment, Metrorex nu a primit niciun astfel de raport”, a anunţat Metrorex, printr-un comunicat de presă.

În legătură cu montarea sistemului de protecţie a călătorilor la marginea peroanelor
staţiilor de metrou, Metrorex spune că a făcut demersuri pentru stabilirea obiectivului de
investiţii referitor la montarea panourilor de siguranţă, precizând că acestea vor fi montate pentru a proteja călătorii atunci când, la orele de vârf, peroanele unor staţii sunt
foarte aglomerate.

“Pentru început, va fi demarată o licitaţie pentru studiul de prefezabilitate şi fezabilitate, urmând ca mai apoi, după definitivarea şi avizarea/aprobarea documentaţiilor tehnico-economice, să se demareze procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie a noului sistem de siguranţă. După finalizarea celor două studii, se vor şti cu exactitate atât costurile aferente proiectului, cât şi termenul de implementare a acestuia”, a menţionat Metrorex.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.