Avocatul Poporului a anunţat, luni, printr-un comunicat, că s-a sesizat din oficiu şi va face o anchetă în cazul celor doi pacienţi de la Spitalul ”Filantropia” din Craiova care au murit la câteva ore după ce li s-au făcut transfuzii de sânge.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi va afectua o anchetă în cazul decesului unor pacienţi, la Spitalul «Filantropia» din Craiova, după ce li s-au făcut transfuzii de sânge. Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii”, se arată în comunicatul transmis, luni după-amiază, de către Avocatul Poporului.

Doisprezece pacienţi internaţi la Spitalul Municipal ”Filantropia” din Craiova au primit transfuzii de sânge vineri, iar la şase dintre aceştia au apărut reacţii adverse, doi murind după câteva ore de la administrare, a declarat, luni, pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, Ştefan Popescu.

La câteva ore timp după administrarea transfuziei, vineri, în jurul orei 23.00, o femeie, în vârstă de 81 ani, cu patologie cardiacă, a decedat, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 2.00, a murit şi cel de-al doilea pacient, în vârstă de 67 ani, preot în localitatea mehedinţeană Vânju Mare.

“Suspiciunea noastră a fost concomitenţa acestor evenimente, este un semn de întrebare şi noi trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, dacă a fost o problemă noi trebuie să putem rezolva”, a precizat Lorena Dijmărescu.

La Spitalul Municipal “Filantropia” se fac trei anchete, una internă, alta a Direcţiei de Sănătate Publică Dolj şi una a Poliţiei.

Purtătorul de cuvânt al DSP Dolj a afirmat că în cadrul instituţiei a fost constituită o echipă de inspectori, printre care se numără şi specialişti în transfuzii, care a mers la Spitalul Municipal "Filantropia" pentru a face verificări în cazul morţii celor doi pacienţi. 

"Vineri au fost făcute 12 transfuzii de sânge şi din cei 12 pacienţi la şase au apărut reacţii adverse. Doi dintre pacienţi au decedat, iar alte patru sunt în stare stabilă acum. Analiza este încă în derulare", a precizat Ştefan Popescu. 

Reprezentanţii Spitalului Municipal "Filantropia" Craiova au sesizat la Secţia 1 Poliţie că în cursul zilei de vineri doi pacienţi internaţi în unitatea medicală au murit în condiţii suspecte. Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, luni, la finalul şedinţei de Guvern, că a fost informat încă de sâmbătă dimineată cu privire la problemele apărute la Spitalul Municipal ”Filantropia” din Craiova, ministrul precizând că aşteaptă raportul final întocmit de inspectorii DSP în cursul acestei zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.