Avocatul Poporului a anunţat, joi, că s-a sesizat din oficiu şi solicită Ministerului Sănătăţii să ia măsurile legale pentru clarificarea situaţiei cu care se confruntă medicii în privinţa modului de plată al gărzilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătăţii să comunice modalitatea legală de plată a gărzilor în perioada august-septembrie 2016 şi precizează că sesizarea din oficiu vizează o posibilă încălcare a art. 41 din Constituţia României privind munca şi protecţia socială a muncii.

Instituţia Avocatului Poporului aminteşte că medicii susţin că Ministerul Sănătăţii a interpretat nelegal, printr-o circulară, prevederile ordonanţei de urgenţă 20 din 2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Aceasta a vizat prorogarea unor termene precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative, în sensul că, pentru acelaşi angajat au fost stabilite două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată, iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real, arată Avocatul Poporului.

Ministerul Sănătăţii a emis, în 6 august, un comunicat de presă în care afirmă că au fost luate o serie de măsuri în favoarea medicilor şi că “Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută ordonanţa de urgenţă începând cu data de 1 octombrie anul acesta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.