Specialiştii Gărzii Naţionale de Mediu avertizează, marţi, că fenomenul abandonării în natură a ţestoaselor achiziţionate pe post de animale de companie, cumpărate din magazinele de profil, reprezintă o ameninţare pentru specia autohtonă de broaşte ţestoase şi pentru unele specii de plante. Astfel de practici au fost observate în Capitală, iar specialiştii precizează că este contravenţie, amenda fiind cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un caz semnalat de un bucureştean, recent, pe o reţea de socializare, i-a determinat pe comisarii Gărzii Naţionale de Mediu să se autosesizeze şi să facă un control în Parcul Circului, din Sectorul 2 al Capitalei, unde fusese semnalată prezenţa unor broaşte ţestoase moarte, pe lacul aflat în administrarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement”, a transmis, marţi, Garda de Mediu, într-un comunicat de presă.  

Directorul Direcţiei Generale Controlul Poluării, Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate, din cadrul GNM, Nicolae Badea, a afirmat că, la nivelul luciului de apă din lacul aflat în parc, a fost găsit un exemplar de broască ţestoasă din specia Trachemys Scripta Elegance, cunoscută sub denumirea de ţestoasa de Florida cu tâmple roşii, aflat în stare de degradare biologică.  

”Această specie alohtonă, nu este strict protejată, întrucât nu se regăseşte în Anexa 4A la OUG 57/2007 – privind regimul ariilor protejate, prin urmare A.L.P.A.B. în calitate de administrator al lacului nu are obligaţii privind monitorizarea acesteia”, a precizat Nicolae Badea.  

Potrivit acesteia, problema este că la nivelul lacului au fost identificate în viaţă şi alte exemplare de broască ţestoasă din cadrul aceleiaşi specii, dovadă că zona a devenit unul din locurile preferate pentru abandonarea ţestoaselor de Florida.  

”Fenomenul abandonării în natură a ţestoaselor achiziţionate pe post de animale de companie, achiziţionate din magazinele de profil, reprezintă o ameninţare, pentru specia autohtonă de broaşte ţestoase şi pentru unele specii de plante, de aceea facem apel la cei care deţin astfel de reptile să nu le elibereze în mediul natural! Şi nu este vorba doar despre Parcul Circului, din Capitală, ci şi de Herăstrău, Titan şi multe altele, în care pot fi văzute foarte multe exemplare de acest fel. Contravenienţii surprinşi că fac acest lucru riscă sancţiuni cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, subliniază Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu. 

Specialiştii recomandă celor care nu mai pot avea grijă de reptilele pe care le deţin şi nu reuşesc să le găsească un alt adăpost să se adreseze grădinilor zoologice şi în niciun caz nu trebuie să le elibereze în mediul natural. 

Ca urmare a controlului GNM, prin intermediul unui laborator acreditat, ALPAB va proceda la monitorizarea indicatorilor de calitate a apei din Lacul Circului în vederea stabilirii încadrării acesteia în raport cu valorile limită stabilite conform prevederilor legale în vigoare. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.