Consiliului Local Braşov a votat, joi, o hotărâre prin care primarul oraşului, Allen Coliban, este împuternicit să depună dosarul de candidatură în numele Municipiului Braşov pentru preluarea în administrare, de la Agenţia Naţională pentru Ariile Naturale Protejate, a siturilor Natura 2000 şi să gestioneze mai multe arii protejate din zonele Postăvarul, Tâmpa şi Piatra Mare. Autorităţile locale din Braşov vor să înfiinţeze un parc natural, care va fi denumit Brassovia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Consilierii locali braşoveni au votat joi, în unanimitate, împuternicirea primarului Braşovului să depună dosarul de candidatură în numele Municipiului Braşov pentru preluarea în administrare a siturilor Natura 2000, respectiv preluarea de către municipalitate a gestionării ariilor protejate Postăvarul, Piatra Mare şi Tâmpa, inclusiv Dealul Melcilor, şi a Rezervaţiei Stejerişul, în vederea înfiinţării Ariei Protejate Brassovia.
 
Viitorul parc natural ar urma să cuprindă muntele Tâmpa, cu o suprafaţă de 206 hectare, Stejerişul Mare, cu suprafaţă de 293,8 hectare, zone aflate integral în unitatea administrativ-teritorială (U.A.T.) Braşov, precum şi două zone care aparţin doar parţial municipiului, respectiv muntele Postăvarul, aflat parţial în U.A.T. Braşov, cu o suprafaţă de 953,5 hectare din totalul de 1.288 hectare, şi zona Piatra Mare, din care U.A.T.  deţine o suprafaţă de 945,2 hectare din totalul de 4281,4 hectare.
 
"Suntem într-un moment important al proiectului de înfiinţare a Parcului Natural Brassovia, moment în care Municipalitatea îşi propune să preia de la ANANP (Agenţia Naţională pentru Ariile Naturale Protejate - n.r.) toate siturile Natura 2000 şi rezervaţiile naturale de pe raza municipiului Braşov, ceea ce ne-ar permite crearea unei arii protejate de interes local, etapă premergătoare înfiinţării unui parc natural aşa cum este Brassovia. În paralel am început discuţiile şi cu celelalte autorităţi publice pe teritoriul cărora se va întinde viitoarea arie naturală protejată. Suntem în etapa de strângere de date legate de amenajamentele silvice din aceste zone şi de limitele viitoarei arii protejate. Braşovenii şi ceilalţi locuitori din zona metropolitană au nevoie de un astfel de parc, o arie protejată cu un plan de management modern, care să combine atât funcţiuni de pădure şcoală, în care copiii noştri pot să înveţe mai multe despre natură, cât şi funcţiuni recreative - cum ar fi drumeţiile, şi sportive - alergare montană, mountain bike - în aşa fel încât să nu deranjăm prea mult nici natura, dar nici pe ceilalţi participanţi la aceste activităţi”, a declarat primarul Allen Coliban. 
 
Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Primăria Braşov, scopul înfiinţării Parcului Natural Brassovia este protejarea şi conservarea peisajului, concomitent cu crearea unui spaţiu pentru activităţi recreaţionale, care se va întinde pe raza municipiului Braşov, comunei Cristian, oraşelor Râşnov şi Predeal şi a municipiului Săcele.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.