Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat joi că a aplicat 241 amenzi contravenţionale în valoare de 1,295 milioane lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, după ce a controlat 669 de operatori economici care comercializează peşte şi produse din peşte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul lunii aprilie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat, la nivel naţional, o serie de acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a peştelui, preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte, aceste verificări continuând şi în perioada următoare, informează un comunicat emis joi de autoritate.

ANPC a constatat abateri la 414 (62%) dintre firmele controlate. A fost verificată o cantitate de circa 99 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, din care 38,5 t nu îndeplineau prevederile actelor normative în vigoare (38,9%).

"Din documentele de provenieţă a mărfii a reieşit că peste 90% din peştele controlat era din import", precizează reprezentanţii ANPC.

Ca urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus oprirea temporară de la comercializare a unei cantităţi de 9,5 t de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de 112.540 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate. Au oprit definitiv şi au retras de la comercializare peste 20 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, în valoare de circa 450.000 lei, care erau alterate sau depozitate în condiţii improprii sau care prezentau data durabilităţii minimale depăşită.

"Principalele abateri constatate în cursul acţiunilor de control au fost: marfă fără documente de provenienţă; peşte cu data limita de consum depăşită; nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere a produselor în vederea comercializării (condiţii neconforme de transport şi manipulare a mărfii, de temperatură în locurile de depozitare şi expunere a acesteia, de igienă a agregatelor de răcire/congelare, lipsa monitorizării temperaturii din spaţiile de păstrare frigorifică)", arată ANPC.

În plus, s-a constatat prezenţa unui procent de glazură (apă congelată sub formă de gheaţă) mai mare decât cel declarat; peşte şi fructe de mare congelate cu modificări organoleptice de aspect, miros, culoare; conserve deformate; peşte comercializat cu ambalajul deteriorat; peşte (macrou congelat, hering congelat, cod Alaska trunchi)  cu deficienţe de calitate: tegument exfoliat, arsuri de congelare, trunchi de peşte cu formă modificată).

În ceea ce priveşte informarea consumatorilor, în cursul acţiunilor de control s-au înregistrat mai multe abateri: lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare-caracterizare a mărfii; lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare; neafişarea informaţiilor obligatorii (metoda de producţie, zona în care a fost capturat sau crescut, categoria de unealtă de pescuit utilizată); neafişarea preţurilor de vânzare.

Sfaturi pentru achiziţionarea peştelui

Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătatea consumatorilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor le recomandă românilor să dea o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a se forma o prima apreciere asupra gradului de prospeţime; să nu achiziţioneze produse cu suprafaţă mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi, semne de alterare (ex: ochii retractati in orbite, burta moale, branhii închise la culoare, miros modificat) etc; să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte pentru care există îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare.

"Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită", arată autoritatea.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îi asigură pe cetăţeni că va monitoriza şi în continuare piaţa şi se va asigura de respectarea drepturilor consumatorilor, iar operatorii economici sanctionaţi se vor afla în continuare sub supravegherea comisarilor ANPC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.