Ministerul Afacerilor Externe (MAE) arată, într-o atenţionare de călătorie, că meteorologii din Republica Moldova au emis Cod galben de ninsori puternice, iar în sudul ţării vor fi ploi şi lapoviţă. Pe Aeroportul Internaţional din Chişinău, unele curse au fost anulate, iar altele au întârzieri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Moldova că Serviciul Meteorologic de Stat a emis un cod galben de ninsori pentru perioada 11-12 ianuarie 2019, prognozând că va ninge puternic (15-20 l/mp, izolat până la 25 l/mp), iar în sudul ţării vor cădea şi precipitaţii sub formă de ploi şi lapoviţă.

Temporar, va viscoli şi se vor forma pe drumuri troiene, iar intensitatea vântului la rafală poate atinge viteza de peste 70 km/h.

Echipajele de patrulare activează permanent, informându-i pe şoferi că, pentru siguranţa lor, în astfel de condiţii, să circule cu 20-30 de kilometri mai puţin decât limita permisă, iar Inspectoratul Naţional de Patrulare recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, adaptând viteza de rulare la condiţiile de drum şi intensitate a circulaţiei rutiere.

Autorităţile administraţiei publice din Chişinău fac apel la cetăţeni să utilizeze transportul public (în defavoarea celui personal), pentru a facilita intervenţia serviciilor municipale de deszăpezire. De asemenea, se recomandă a se evita parcarea automobilelor sub arbori, linii electrice şi construcţii uşoare.

În caz de înregistrare a situaţiilor problematice, în contextul condiţiilor meteo de iarnă şi a depunerii unui strat de zăpadă consistent, cetăţenii pot apela Dispeceratul Central Municipal Chişinău la numerele de telefon: (022) 22-22-67, (022) 22-26-04. Pe Aeroportul Internaţional Chişinău, unele curse aeriene au fost anulate, iar altele vor decola / ateriza cu întârziere. Se recomandă a se lua în calcul o durată prelungită a deplasării spre / dinspre aeroport, datorită condiţiilor de circulaţie rutieră în condiţii de iarnă.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Chişinău: +373 22 260 737 şi +373 22 260 747, Consulatului General al României la Bălţi: +373 231 80001; +373 231 80005, Consulatului General al României la Cahul +373 299 80001; +373 299 80002, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale misiunii diplomatice a României la Chişinău: +373 68 33 63 63, Consulatului General al României la Cahul +373 60200925 şi Consulatului General al României la Bălţi:+373 681 95006.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://chisinau.mae.ro, https://balti.mae.ro, https://cahul.mae.ro, https://www.meteo.md, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.