Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj‐Napoca a transmis Ministerului Educaţiei Naţionale o scrisoare prin care solicită ”desfiinţarea de urgenţă” a tuturor direcţiilor de studii în limbi străine sau echivalente care nu au acoperite cel puţin 60% din cifrele de şcolarizare cu studenţi străini nevorbitori de limba română, arătând că în majoritatea cazurilor aceste direcţii funcţionează exclusiv cu studenţi români. Asociaţia reclamă că ”universităţile îşi permit să construiască şcoli pentru nimeni, şcoli care sunt construite împotriva interesului contribuabilului român”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare transmisă Ministeruluui Educaţiei Naţionale şi dată publicităţii luni, Asociaţia GRAUR arată că majoritatea direcţiilor de limbi străine ale universităţilor au cursanţi şi absolvenţi români, fiind considerate astfel inutile.

”O analiză succintă a unor forme de şcolarizare din învăţământul superior de stat arată că direcţiile de studii în limbi străine, engleza, germană, franceză sunt înfiinţate fără  discernământ  şi funcţionează  exclusiv cu studenţi cetăţeni români”, se arată în scrisoare.

Asociaţia prezintă un tabel cu date din perioada 2013‐2017 privind numărul total de absolvenţi ai diferitelor programe de studii în limbi străine, pentru facultăţi din câteva universităţi ”mai mici şi mai mari, mai anonime sau mai notorii”, concluzionând că ”universităţile îşi permit să  construiască  şcoli pentru nimeni,  şcoli care sunt construite împotriva interesului contribuabilului român”. 

”Direcţiile de studii în limbi străine sunt absolut inutile întrucât sunt deservite de dascăli care nu au uzul limbii străine la nivelul de cunoaştere necesar obţinerii unei diplome în limba anunţată.   Direcţiile de studii în limbi străine sunt mijloace de concurenţă neloială între învăţământul în limba română şi cel în limba străină. Concluzia noastră  este că direcţiile de studii în limbi străine, din universităţi cu finanţare publică, în forma actuală şi în acoperirea actuală cu beneficiari reali nu sunt necesare economiei naţionale, societăţii româneşti”, se mai arată în scrisoare.

Asociaţia îi cere ministrului Educaţiei Naţionale să dispună ”desfiinţarea de urgenţă a tuturor direcţiilor de studii în limbi străine sau echivalente care nu au acoperite cel puţin 60% din cifrele de  şcolarizare cu studenţi, cetăţeni străini, care nu sunt vorbitori de limba română”. 

”Argumentăm că în orice ţară civilizată diploma se obţine în limba ţării fără a determina costuri suplimentare. Cine doreşte să studieze într‐o limbă anume o face prin studiu individual şi asta, numai dacă este necesar”, încheie Asociaţia GRAUR.

Conform tabelului prezentat, la secţiile de studiu în limbile engleză, franceză şi germană de la patru facultăţi ale Universităţii Tehnice din Cluj au existat 1.390 de absolvenţi în perioada 2013-2017, dar numai patru au fost străini nevorbitori de limba română.

De asemenea, la două facultăţi ale Universtităţii Politehnica Bucureşti au existat 215 absolvenţi, niciunul străin nevorbitor de limba română.
Situaţii similare au fost înregistrate la Universitatea ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, cu 67 de străini din 923 absolvenţi de pe locurile cu studiu în limba engleză de la trei facultăţi, sau la Universitatea ”Dunărea de jos” din Galaţi, unde a existat un absolvent străin din cei 261 care au studiat pe locurile cu predare în engleză de la două facultăţi.

La Universitatea din Oradea, din 241 de absolvenţi care au studiat în engleză la trei facultăţi, doar 13 sunt străini, la Universitatea ”Aurel Vlaicu” Arad nu a absolvit niciun străin din 149 care au studiat în engleză la două facultăţi, iar la Universitatea din Piteşti a absolvit unu din 166 de pe locurile cu predare în engleză de la două facultăţi.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.