Asociaţia Familiilor Numeroase avertizează, joi, că există un decalaj mare între venitul real al familiilor numeroase din România şi valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent. Potrivit datelor transmise de asociaţie, suma necesară depăşeşte 10.000 de lei pentru o familie cu trei copii şi ajunge la 16.389 lei pentrru o familie cu şapte copii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Creşterea accelerată a preţurilor afectează direct atât puterea de cumpărare cât şi nivelul de trai al familiilor cu 3 sau mai mulţi copii din România. În medie, o familie numeroasă nu poate susţine real valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent”, a transmis, joi, Asociaţia Familiilor Numeroase.  

Conform datelor publicate de Fundatia Friedrich Ebert România şi Syndex România, în septembrie, coşul minim de consum pentru un trai decent a fost calculat la nivelul de 8.659 lei pentru o familie cu doi copii, respectiv de 7.112 lei pentru o familie cu un copil.  

Pornind de la datele publicate de Fundaţia Friedrich Ebert şi Syndex România, ASFANU - Asociaţia Familiilor Numeroase a calculat coşul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile numeroase din România: 

  • o familie cu 3 copii – 10.205 lei 

  • o familie cu 4 copii – 11.751 lei 

  • o familie cu 5 copii – 13.297 lei 

  • o familie cu 6 copii – 14.843 lei 

  • o familie cu 7 copii – 16.389 lei 

Pentru calcularea coşului de consum au fost luate în considerare următoarele categorii de cheltuieli: (1) Alimentaţie (2) Îmbrăcăminte şi încălţăminte (3) Locuinţa (4) Dotarea locuinţei (5) Cheltuieli cu locuinţa (6) Produse de uz casnic şi igienă personală (7) Servicii (8) Educaţie şi cultură (9) Îngrijirea sănătăţii (10) Recreere şi vacanţă (11) Fondul de economii al familiei. 

”Rezultatele Studiului realizat de ASFANU despre familiile numeroase, arată că cea mai mare pondere a veniturilor familiilor cu 3 sau mai mulţi copii, indiferent de mediul de rezidenţă se situează între 3.000-4.500 de lei, urmate de familiile cu un venit situat între 1.500-3.000 lei şi sub 1.500 lei. Asociaţia Familiilor Numeroase subliniază necesitatea adoptării de măsuri care să ajute cu adevărat familiile numeroase, mai ales în perioada de iarnă când nivelul cheltuielilor este foarte ridicat. De aceea, ASFANU solicită plafonarea cât mai urgentă a tarifului la energie electrică pentru întreg consumul realizat de familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii, pentru ca toţi copiii din aceste familii sa beneficieze de cadrul adecvat dezvoltării”, a mai transmis asociaţia.  

ASFANU – Asociaţia Familiilor Numeroase este singura structură neguvernamentală din România care promovează, susţine şi reprezintă interesele familiilor cu trei sau mai mulţi copii. Membrii Asociaţiei sunt familii cu trei sau mai mulţi copii, de aceea suntem un partener de discuţie care înţelege foarte bine realităţile educării, creşterii şi îngrijirii a cel puţin trei copii. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.