Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită demiterea şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa apreciind că, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Constanţa, a confundat două situaţii care se referă la decontarea transportului elevilor, oferind statistici pentru altceva decât ceea ce i s-a cerut. În replică, inspectorul şcolar general, Zoia Gabriela Bucovală, susţine că a prezentat exact situaţia solicitată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că inspectorul şcolar general, Zoia Gabriela Bucovală, a prezentat în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean date oficiale privind numărul de elevi cărora le este decontată naveta integral, deşi i se ceruseră date despre reducerile acordate pentru elevi la transportul judeţean

“A luat cuvântul doamna inspector şcolar general, Zoia Gabriela Bucovală, prezentând datele oficiale privind numărul de elevi cărora le este decontată naveta integral, conform art. 84, alin. (3) din Legea 1/2011, deşi discuţiile se purtau referitor la altă reglementare a acestei legi, art. 84, alin. (1) şi (2), ce prevede reducerile acordate pentru elevi la transportul judeţean. Tragem un semnal de alarmă asupra confundării celor două reglementări, prima referindu-se la decontarea transportului elevilor din localitatea de domiciliu în localitatea în care aceştia studiază, ceea ce presupune că elevul îşi achiziţionează abonamentul la preţul integral, urmând ca suma să fie decontată prin intermediul şcolilor, din bugetul consiliilor locale şi al MEN”, a precizat AEC.

Asociaţia Elevilor afirmă că a solicitat date despre respactarea articolului 84, alin. (1) şi (2), ce instituie dreptul elevilor de a beneficia de tarif redus la abonamentele de transport judeţean. Elevii susţin că autoritatea publică cu atribuţii pe serviciul respectiv de transport are obligaţia corelativă de a acorda compensaţii operatorilor de transport ce acordă reducerile, pentru acoperirea diferenţei de preţ.

Din acest motiv, Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, demiterea inspectorului şcolar general.

“Considerăm de o gravitate uriaşă lipsa capacităţii de a înţelege un text scris, dovada fiind că poziţia prezentată se află în paralel cu fondul discuţiilor. Atragem atenţia asupra intenţiei de a crea confuzie, ea susţinând astfel încălcarea legii în continuare de către Consiliul Judeţean Constanţa. Pe cale de consecinţă, solicităm Ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu, să dispună demiterea doamnei Zoia Bucovală din funcţia de inspector şcolar general al judeţului Constanţa”, a mai precizat sursa citată.

Zoia Gabriela Bucovală a declarat, vineri, pentru News.ro, că în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean a fost solicitată să prezinte situaţia elevilor care fac navetă.

“Afirmaţiile mele s-au referit la date publice care mi-au fost solicitate şi anume de modul în care se face decontul navetei elevilor. Aceste date sunt publice, iar eu am prezentat modul în care se decontează naveta elevilor, numărul de beneficiari, câţi se încadrează în prevederile legale şi li se decontează naveta şi la fel de deschis am spus şi că există şi elevi care nu se încadrează în aceste prevederi legale şi nu le putem deconta naveta din bugetul ministerului Educaţiei Naţionale”, a precizat inspectorul şcolar general al IŞJ Constanţa.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a organizat, miercuri, un protest în faţa sediului CJ, pentru a cere subvenţionarea cu 50 la sută a transportului judeţean pentru elevi şi studenţi. După câteva minute, cei aproximativ 20 de elevi prezenţi la manifestare au dorit să intre în sediul CJ pentru a asista la şedinţă, iar jandarmii au permis accesul în sală pentru o delegaţie formată din cinci elevi.

Înainte de începerea şedinţei, preşedintele Asociaţiei Elevilor, Andrei Mihai Tănase, a luat cuvântul şi a cerut ca elevii să beneficieze de reducere la transportul judeţean, solicitând convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean pentru adoptarea acestei hotărâri.

La rândul său, preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a spus că elevii nu doresc decontarea pentru a merge la şcoală.

"S-au analizat toate posibilităţile de a face legal ca transportul pentru elevi să fie decontat. Nu doriţi decontarea pentru a merge la şcoală, doriţi decontarea pe toate rutele judeţene. Iniţial aţi cerut pentru 4.000 de copii, apoi 5.000, pe urmă 15.000, apoi 30.000 pentru a merge în orice localitate din judeţ, începând de la plajă până la discotecă. S-a format un grup de lucru care a discutat toate aspectele legale şi posibilităţile legale de a face această decontare. După cum ştiţi, noi nu avem regie de transport", a explicat preşedintele CJ Constanţa.

De asemenea, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Gabriela Bucovală, a explicat, la şedinţă, modalitatea prin care este decontată naveta elevilor.
Ea a precizat că în judeţul Constanţa sunt peste 2.300 de elevi care fac naveta şi 1.600 dintre ei beneficiază de decont.

"Avem 2.328 de elevi care se deplasează în interes educaţional, elevi care fac naveta efectiv. Dintre aceştia, 1.634 beneficiază de decont. 1.244 beneficiază de decont din fondurile Ministeului Educaţiei Naţionale, prin inspectoratul şcolar, alţi 390 care probabil nu se încadrează în prevederile legale beneficiază de decont prin autorităţile locale (...) 694 de elevi care fac naveta, elevi de liceu, nu li se decontează pentru că nu se încadrează în prevederile legal, fie pentru că au în localitatea de domiciliu profilul ales, dar merg la liceul în altă localitate, fie pentru că operatorul privat de transport nu le oferă abonamente care să se încadreze în preţul maximal", a mai spus şeful ISJ Constanţa.

În vara anului trecut, Asociaţia Elevilor din Constanţa a dat în judecată Consiliul Judeţean pentru ca instanţa să determine această instituţie să subvenţioneze transportul judeţean pentru elevi şi studenţi cu 50 la sută. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.