Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a chemat în judecată Consiliul Judeţean Constanţa pentru a determina instituţia să subvenţioneze transportul judeţean pentru elevi şi studenţi cu 50 la sută. Reprezentanţii AEC spun că au avut discuţii încă de anul trecut cu oficialii CJ, primind promisiuni că situaţia se va rezolva, iar în şedinţa de miercuri proiectul care prevedea acea subvenţie a fost retras de către iniţiator, înainte de începerea dezbaterilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor au depus, joi, la Tribunalul Constanţa o cerere de chemare în judecată a Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa pentru ca această instituţie să fie determinată să subvenţioneze transportului judeţean pentru elevi şi studenţi cu 50 la sută.

Vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alina Ichim, a declarat că asociaţia a depus o cerere de chemare în judecată a CJ după ce toate discuţiile şi demersurile au rămas fără rezultat.

"De vreo două şedinţe ale Consiliului Judeţean ni se promite că se va aproba, că va fi pe ordinea de zi. Am negociat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, ne-au spus că se va întâmpla şi nu s-a întâmplat. De aceea, acţionăm în instanţă acum, având în vedere că discuţiile au fost începute acum aproximativ un an. Ni s-a spus acum un an că se va cere un punct de vedere de la Inspectoratul Şcolar, că se va face un studiu de impact şi în urma studiilor se va adopta proiectul, dar acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat Alina Ichim.

Ea a precizat că proiectul de hotărâre care prevede subvenţionarea transportului judeţean cu 50 la sută s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CJ, fiind retras înainte de începerea dezbaterilor.

"În şedinţa de Consiliu Judeţean de miercuri, proiectul care se afla la punctul 12 pe ordinea de zi a fost retras înainte să înceapă şedinţa, din cauza avizului nelegal din comisiile de specialitate. În acel aviz erau antamate două puncte, unul făcea referire la ordinul de ministru 4055/1996 ce prevede decontarea transportului pentru elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu de către unităţile de învăţământ şi care primesc banii de la UAT-uri. Între timp a intrat în vigoare un act normativ superior, anume legea 92/2007 care prevede atribuţiile Consiliului Judeţean în articolul 17 de a facilita reduceri şi subvenţii către transportatori, dar şi a stabili acele reduceri, acele plafoane şi bugetul pentru subvenţii", a explicat vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor.

Pe ordinea de zi a şedinţei CJ de miercuri s-a aflat proiectul de hotărâre privind acordarea facilităţilor la transport pentru elevi şi studenţi, iniţiat de mai mulţi consilieri PNL. Înainte de începerea şedinţei, aceştia l-au retras, motivând că avizul de nelegalitate ar fi fost dat în mod incorect. Liberalii au precizat că vor cere o opinie Ministerului Educaţiei şi vor reveni cu proiectul în şedinţa de luna viitoare.  

Tot în cadrul şedinţei de miercuri, preşedintele CJ, Marius Horia Ţuţuianu, a spus că a trimis adrese către Ministerul Educaţiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Justiţiei în legătură cu subvenţionarea transportului judeţean pentru elevi şi studenţi, iar în momentul în care va primi avizul de legalitate de la acele instituţii atunci va iniţia acest proiect de hotărâre.

Asociaţia Elevilor susţine că, potrivit articolelor 84 şi 205 din Legea educaţiei nr. 1/2011, elevii şi studenţii au dreptul la reducere, respectiv gratuitate, la transportul local în comun. "Transportul local în comun se desfăşoară atât în interiorul unei localităţi, cât şi între localităţi. Când se desfăşoară exclusiv în interiorul unei localităţi, autoritatea competentă este consiliul local. Când se desfăşoară între mai multe localităţi, autoritatea competentă este asociaţia de dezvoltare intercomunitară, dacă există, sau consiliul judeţean", au precizat reprezentanţii Asociaţiei Elevilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.