Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) acuză Ministerul Educaţiei şi Cercetării că blochează dreptul la educaţie, după ce o elevă de la o şcoală din Constanţa nu a putut susţine Evaluarea Naţionale deoarece avea febra peste 37,3 grade Celsius, fără a fi infectată cu Covid-19, ci din cauza unei infecţii la nivelul tractului digestiv. AEC susţine că proba la limba şi literatura română putea fi susţinută de către elevă într-o sala separată pentru a fi eliminat orice risc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O elevă din Constanţa a fost singurul candidat de la Evaluarea Naţională care nu a trecut de triajul epidemiologic, având temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius. Eleva nu era infectată cu COVID-19, dar avea febră din cauza unei infecţii la nivelul tractului digestiv”, a transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa printr-un comunicat de presă.

AEC precizează că eleva a vrut să susţină examenul, dar condiţiile impuse de autorităţi au făcut imposibil acest lucru.

“Fără a ţine cont de decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi recomandarea Avocatul Poporului prin care condiţia unei temperaturi maxime să fie eliminată, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a blocat încă o dată dreptul la educaţie. Unde raţiunea legii încetează, încetează şi aplicarea ei. Proba scrisă la limba şi literatura română putea fi susţinută de către elevă într-o sală separată, pentru a fi eliminat orice risc posibil, dar accesul la examen a fost interzis prin impunerea unor condiţii ce nu au la bază vreo certitudine medicală”, a mai precizat AEC.

Elevii constănţeni susţin că este momentul realizării unei reforme reale în domeniul educaţiei.

“Necesitatea susţinerii examenelor naţionale este incontestabilă, din lipsa unui sistem de notare unitar, pentru a se ţine cont de principiul egalităţii de şanse şi pentru ca admiterea în ciclul liceal şi trecerea în sistemul universitar să nu fie una inechitabilă. Acum, mai mult ca niciodată, este momentul în care putem vorbi de o reformă reală a educaţiei, pentru că am văzut gravitatea problemelor. Un sistem educaţional care, pe lângă elevii cu capacităţi academice, să livreze cetăţeni corecţi, responsabili şi bine informaţi. După o perioadă de criză în care sute de mii de elevii nu au beneficiat de dreptul la educaţie, examenul final susţinut de către autorităţi a fost picat”, a mai transmis Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a transmis că pe lângă eleva respectivă alţi doi candidaţi aflaţi în izolare la domiliciu nu au susţinut examenul.

Toţi trei vor putea susţine Evaluarea Naţională pe data de 29 iunie.

“Un candidat de la Şcoala Gimnazială nr. 29 Mihai Viteazul Constanţa a avut temperatura peste maximul admis. De asemenea, doi candidaţi de la  Şcoala Gimnazială nr. 1 Castelu, respectiv Şcoala Gimnazială nr. 1 Valu lui Traian, se află în izolare, la domiciliu. Cei trei elevi vor susţine examenul în etapa specială din data de 29 iunie. Nu s-au înregistrat alte incidente”, a afirmat IŞJ Constanţa.

Potrivit MInisterului Educaţiei Naţionale, la proba scrisă de Limbă şi literatură română au fost prezenţi 161.038 de candidaţi, iar 11.490 (6.7%) de candidaţi nu s-au prezentat la examen. 

”Dintre aceştia, 166 de candidaţi se află în izolare, iar alţi 18 sunt spitalizaţi sau carantinaţi”, a transmis, luni, Ministerul Educaţiei.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.