Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită Primăriei şi Consiliului Local Constanţa creşterea cuantumului burselor şcolare, precizând că valorile actuale sunt insuficiente pentru ca scopul burselor să fie atins şi că investiţia în acestea este una pe termen lung care duce la reducerea abandonului şcolar şi creşterea performanţelor la examenele naţionale. Reprezentanţii asociaţiei susţin că edilul municipiului ”a declarat în campania electorală că va mări semestrial cuantumul burselor”, dar ”proiectul nu prevede nicio creştere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Elevilor din Constanţa, vineri, 31 martie, Consiliul Local Constanţa va discuta proiectul de hotărâre privind stabilirea cuantumului şi numărului burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa, aferente semestrului al II-lea.

“Deşi primarul Constanţei, domnul Decebal Făgădău, a declarat în campania electorală că va mări semestrial cuantumul burselor, proiectul nu prevede nicio creşterea, pentru niciunul din cele patru tipuri de burse şcolare. Cuantumurile actuale (performanţă – 200 lei, merit – 35 lei, studiu – 30 lei, ajutor social – 100 lei) sunt insuficiente pentru ca scopul acordării burselor să fie atins. Instituirea, prin Legea educaţiei, a obligaţiei autorităţilor locale de a acorda burse are rolul de a sprijini creşterea performanţei şcolare (în cazul celor de merit şi performanţă) şi de a preveni abandonul şcolar (bursa de studiu şi ajutor social). Dar, pentru ca acest fapt să se întâmple, cuantumurile trebuie să reflecte nevoile beneficiarilor”, se arată în comunicatul Asociaţiei Elevilor.

Conform sursei citate, în alte municipii reşedinţă de judeţ bursa de merit este mai ridicată, fiind 70 de lei pe lună în Arad, 75 de lei pe lună în Timişoara şi 80 de lei pe lună în Cluj Napoca.

“Este binecunoscută corelaţia între cuantumul bursei de merit şi rezultatele la examenele naţionale, municipiile care acordă un cuantum ridicat aflându-se în fruntea clasamentului, în materie de promovabilitate. Totodată bursa de studiu, care se acordă acelor elevi care provin din familii cu un venit pe membru/ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie, la valoarea de 30 lei/lună este un afront adus beneficiarilor, suma fiind insuficientă pentru a le îmbunătăţi condiţiile de trai”, se mai arată în comunicat.

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită primarului Decebal Făgădău şi consilierilor locali creşterea cuantumului burselor şcolare, astfel: 60 de lei/lună – bursa de merit, 150 de lei/lună – bursa de studiu şi 200 de lei/lună – bursa de ajutor social.

Totodată, Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită şi creşterea alocaţiilor bugetare pentru fondul de burse de la 4,2 milioane de lei la 8,2 milioane de lei astfel încât bursele să fie acordate în cuantumurile cerute de AEC.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda, a afirmat că deşi a început discuţiile cu reprezentanţii Primăriei din luna ianuarie, din proiectul de hotărâre privind cuantumul şi alocaţia bugetară pentru fondul de burse se observă dezinteresul municipalităţii pentru această problemă.

“Încă din luna ianuarie am început discuţiile cu reprezentanţii Primăriei, în vederea creşterii fondului de burse şi a cuantumului lunar. Din păcate, din proiectul de hotărâre privind cuantumul şi alocaţia bugetară pentru fondul de burse se poate observa dezinteresul Primăriei pentru această problemă. Bursa de merit a elevilor constănţeni este jumătate faţă de cea a colegilor noştri din Arad, Timişoara sau Cluj-Napoca. Investiţia în bursele şcolare este una pe termen lung, ale cărei rezultate se văd în reducerea abandonului şcolar şi creşterea performanţei la examenele naţionale. Sper că primarul Constanţei şi consilierii locali vor dovedi că le pasă de elevi şi sistemul de educaţie şi vor susţine amendamentele formulate de AEC”, a declarat Constantin-Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.