Arhiepiscopia Tomisului a început operaţiunea de etichetare şi pregătire a sticlelor cu agheasmă, acestea urmând să fie umplute după slujba de duminică, iar luni, după ce va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor, vor fi împărţite credincioşilor veniţi la ceremonia de pe faleza Cazinoului din Constanţa. Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că şi anul acesta vor fi pregătite aproximativ 200.000 de sticle cu agheasmă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Anul acesta avem tot circa 200.000 de sticle pe care, iată, le pregătim, le etichetăm, le vom umple duminică. Am comandat mai multe butoaie, încă şapte butoaie de cinci tone, ca să putem să ne încadrăm în timp. Acum timpul este mai scurt deoarece fiind duminică nu mai slujim de la 5.30, ci de la ora 7, dar avem nădejde că având posibilitatea să umplem concomitent circa 200 de sticle, deci timpul se scurtează pentru că avem mai multe butoaie, butoaie mari unde avem la fiecare câte 8 robineţi şi atunci putem să scurtăm timpul de umplere a acestor sticle”, a declaratArhiepiscopul Tomisului, Teodosie, într-o conferinţă de presă. 
El a mai spus că şi anul acesta vor fi pregătite care de boi şi de măgari care vor duce apa sfinţită credincioşilor care nu au putut asista la slujbă. 
“Avem şi anul acesta pregătite carele de boi, de măgari, voi merge iarăşi cu o şaretă ca să mă încadrez şi timpul cred că ne va fi favorabil. Aş vrea să fie frig şi puţin vânt că dacă nu e puţin vânt, care cred că nu va lipsi, nu mai are farmec barca în care intru. (...) Traseul va fi prin oraş. După ce sfinţim apa luni de Bobotează, vom merge pe mai multe trasee”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului. 
El spune că după slujba de Bobotează vor fi aruncate trei cruci în mare, iar cei care le vor aduce la ţărm vor primi calendare, icoane şi bani. 
Arhiepiscopul Tomisului estimează că la slujba de Bobotează vor fi  prezenţi 20.000 de credincioşi aşa cum au fost şi anul trecut. 
Operaţiunea de etichetare a sticlelor cu agheasmă este în plină desfăşurare la Palatul Arhiepiscopal, urmând să fie încheiată până duminică dimineaţă. 
Astfel, pe data de de 5 ianuarie, de la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, urmând ca de la 9.30 să aibă loc  slujba de Sfinţire mare a apei, slujbă identică celei oficiate în ziua de Bobotează. Apa sfinţită va fi apoi îmbuteliată în cele 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni de Bobotează. 
Tot duminică, de la ora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va merge la biserica “Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou” din localitatea Hârşova. De aici se va pleca în procesiune către malul Dunării,  iar slujba de Sfinţire mare a apei va fi oficiată la ponton, apoi ierarhul va arunca trei cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoşi. 
Totodată, Arhiepiscopul va sfinţi o icoană a Maicii Domnului, replică a celei mai importante icoane a comunităţii româneşti de la Muntele Athos, icoana „Prodromiţa” (Înaintemergătoarea), care este donată Arhiepiscopiei Tomisului de  către George Becali, icoană ce va fi apoi aşezată spre permanentă cinstire la Mănăstirea „Prodromiţa”, de lângă Hârşova.  
Pe data de 6 ianuarie, de la ora 12, ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia slujba de sfinţire mare a apei pe faleza Cazinoului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.