Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat că va propune ca atunci când este ceva defect într-un local administratorul acestuia să aibă obligaţia să anunţe Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. El a explicat că, dacă defecţiunea nu este reparată într-un anumit timp, activitatea localului ar urma să fie întreruptă, iar dacă nu este anunţată problema şi este găsită în urma unui control, amenzile ar urma să fie ”pe măsură”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Raed Arafat a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că rolul prevenirii este ca riscul să fie micşorat cât de mult se poate.
 
”Rolul prevenirii este să reducă riscul cât de mult se poate. Nimeni în lume nu poate să reducă riscul la zero. Nu putem garanta că o clădire care are autorizaţie nu va avea un incendiu. Dar, dacă se respectă regulile, poate că focul se răspândeşte mai încet, poate căile de evacuare sunt mai bine iluminate, poate că centralele de alarmare funcţionează şi atunci riscul de a pierde vieţi se reduce la maxim. Întotdeauna când s-a întâmplat ceva în ultimii ani, lumea s-a uitat către autoritatea de inspecţie şi control şi ce s-a putut face, ce nu s-a putut face”, a afirmat Arafat.
 
El a precizat că foarte puţin se discută de responsabilitatea celor care administrează localurile.  
 
”Foarte puţin discutăm de responsabilitatea cealalată, a celor care administrează şi care au responsabilitatea ca permanent amplasamentul pe care îl administrează sau pe care îl au în proprietate să respecte regulamentele de prevenire, care sunt clar cunoscute lor, pentru că ei ştiu ce trebuie să pregătească când vine IGSU în control sau inspectoratele, ştiu ce documente le trebuie şi ştiu foarte bine la ce se uită pompierii când vin şi verifică acolo, de la instalaţii de stingere, sprinklere, dacă sunt obligatorii acolo, la căile de evacuare, accesul la căile de evacuare”, a transmis şeful DSU. 
 
El a vorbit de o modificare legislativă pentru schimbarea normelor de clasificare pentru o unitate turistică. 
 
”Am avut o discuţie cu domnul ministru Oprea, ministrul Turismului, în sensul în care să corectăm situaţia care a fost creată în 2011 şi care a menţionat-o domnul general. Şi vreau să subliniez că, la acest moment, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă s-a împotrivit acestei măsuri. Asta este una din problemele majore.  Când te împotriveşti unei măsuri, ea merge mai departe, dar tu eşti expertul în domeniul acesta şi ştii ce înseamnă când merge mai departe şi se elimină, se disociază partea de clasificarea a unui amplasament de partea de autorizaţie de construcţii, care incluse şi avizul de incendii, de siguranţă, de tot, înseamnă că acolo există un risc ca unii să abuzeze, exact ce s-a întâmplat în situaţia de la Ferma Dacilor”, a mai declarat Raed Arafat.
 
El a precizat că modificarea din 2011 a disociat confortul de siguranţă. 
 
“Omul spune: am o stea, dar în acelaşi timp el nu are restul documentelor. Dar asta, pentru omul de rând, poate să fie inducător în eroare, pentru că omul de rând spune are o stea, are două stele, înseamnă că e ok. Nimeni nu ştie că, de fapt, din 2011, modificarea legislativă a disociat confortul de siguranţă. Şi care nu se poate, bineînţeles, şi este inadmisibil. Aşa că aici se va lucra pentru a reveni la o situaţie cu colegii de la Ministerul Turismului, care înţeleg că este la nivelul dânşilor este iniţierea şi ştiu că s-au luat deja anumite măsuri la nivel de ordine de ministru, dar trebuie totuşi modificată din nou legislaţia”, a mai transmis şeful IGSU.
 
Arafat a prezentat şi o altă propunere prin care administratorul unui local să fie obligat să anunţe ISU atunci când apare o problemă. 
 
“Una din propunerile noastre, vom veni cu ea şi sperăm să fie acceptată, este să nu aşteptăm să vină un inspector să depisteze că ceva e defect, să fie obligaţia administratorului să anunţe la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Şi în timp foarte scurt, când este vorba de anumite instalaţii esenţiale. Ţi s-a defectat la un hotel, la o pensiune, instalaţia de alarmare la fum, la incendii, eşti obligat, în foarte scurt timp, care trebuie stabilit cât maxim este acest timp, să anunţi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din judeţul unde are competenţă pe amplasamentul pe care îl deţii, că ai instalaţia defectă. Mai mult decât să aibă responsabilitatea să îţi întrerupă activitatea, dacă nu poţi să o repari în timp foarte bine stabilit. Nu faci acest lucru şi te descoperă Inspectoratul că nu l-ai făcut, amenzile trebuie să fie de măsură. Plus, bineînţeles, închiderea până rezolvi problema. Dacă nu facem acest lucru, în continuare, vom merge, vom controla, vom inspecta, vom da amenzi, acolo unde trebuie închidem o lună, două cât ne permite legea, se redeschide şi după care continuăm cu aceeaşi situaţie”, a afirmat Arafat. 
 
El a adăugat că posturile de inspector de prevenire nu sunt atractive. 
 
“Din păcate, aceste posturi nu sunt atractive. Mai mult decât atât, responsabilitatea cu amenzile mari şi cu măsura de închidere devine foarte mare asupra inspectorului, pentru că dacă cineva obţine de la o instanţă, cum avem acum, înţeleg, o situaţie în care o instanţă, încă nu este definitivă, ne anulează constatările pe închiderea unui club, unui amplasament, pe număr foarte mare de participanţi, mai mare de 10% decât numărul maxim permis, în ideea că cum am numărat oamenii. Deci, asta înţeleg, dacă este adevărată povestea. Dacă se întâmplă să se ceară despăgubiri, asta se îndreaptă împotriva omului care a constatat şi a făcut procesul-verbal. Şi aici normal că oamenii au temeri şi pentru acest lucru trebuie găsite de măsuri de a proteja inspectorii, de a proteja oamenii care aplică regulile, ca să poată să le aplice fără temerea că el după asta va răspunde într-o situaţie şi într-un fel sau altul va suferi chiar personal, financiar pe această linie”, a explicat Arafat. 
 
El a subliniat că între 2013-2023 numărul inspectorilor de prevenire a ajuns de la 1.017 la 443. 
 
Arafat a dat şi exemplul de la ISU Prahova, unde erau 25 de posturi de prevenire, au rămas 16, iar dintre acestea doar şase sunt ocupate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.