Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că până la toamnă toate spitalele trebuie să îşi revizuiască toate protocoalele şi procedurile. El a precizat că orice spital trebuie să aibă zone unde pot ajunge pacienţi Covid, să aibă un mecanism de triaj. De asemenea, Arafat spune că spitalele militare mobile vor rămâne în funcţiune cel puţin până la sfârşitul anului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Raed Arafat a fost întrebat duminică seara, la Digi 24 dacă personalul medical va avea echipamente de protecţie în cazul în care vine valul doi al pandemiei de Covid-19. 
“Cu siguranţă mai bine decât au avut acum. Asta e clar. Noi continuăm achiziţiile. Credeţi-mă că nu avem pe nimeni care la nivel de sus să ne zică ”Vedeţi că atât aveţi bani şi că vă tăiem bani” sau aşa ceva. Nu. Deci pentru dotare pe echipamente de protecţie, ventilatoare, echipamente de terapie intensivă şi asta a fost un sprijin total, inclusiv prin fonduri europene, s-a deschis inclusiv sursa fondurilor europene pentru decontarea unor dotări ca să putem să le facem cât mai repede”, a răspuns Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost întrebat şi dacă e bine să rămână soluţia managementului militar în spitale. El a precizat că spitalele trebuie să îşi revizuiască toate procedurile şi protocoalele. 
“La Suceava a preluat o conducere civilă spitalul. Şi celelalte spitale cred că vor ajunge în final să fie redate unei conduceri civile. Acum această măsură era foarte importantă. De ce? Trebuie imediat intrat cu proceduri, cu măsuri, cu protocoale cu tot, unde colegii militari sunt mai învăţaţi cu această linie. Însă până la toamnă va trebui ca spitalele să-şi revizuiască toate protocoale şi procedurile şi să se pregătească cât avem o perioadă de relativă pace să zicem, dacă ştim să o păstrăm aşa şi să nu crească numărul cazurilor. Şi dacă acest lucru îl facem, atunci spitalele va trebui să fie mai bine pregătite, circuitele, niciun spital nu trebuie să se gândească că va fi Covid free cum se spune, nu există aşa ceva. Orice spital trebuie să aibă zone unde pot să ajungă în ele pacienţi Covid, orice spital trebuie să aibă un mecanism de triaj, orice unitate de primiri urgenţe trebuie să aibă o zonă de triaj şi de separare a pacienţilor care sunt cu simptome respiratorii sau cu febră”, a transmis şeful DSU.
El a menţionat că spitalele militare mobile vor rămâne în funcţiune cel puţin până la finalul anului. 
“Toţi trebuie să ne adaptăm la el pe parcurs şi în toamnă dacă vom avea valul doi să nu fim luaţi prin surprindere. Plus, majoritatea instalaţiilor care s-au pus, de exemplu, Spitalul Rol 2 de la Armată care e la Ana Aslan, care are pacienţi în el deja, Spitalul Rol 2 de la Timişoara, Spitalul de la Constanţa, spitalul pe care urmează cu IGSU să îl punem la Bacău, toate astea vor rămâne instalate până la sfârşitul anului cel puţin”, a mai declarat Arafat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.