Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri, despre cadrele medicale care primesc certificat prin care arată că nu pot lucra cu pacienţi COVID, că este vorba foarte rar din persoane din Urgenţă şi ATI, fiind personal din alte specialităţi cei care nu vor să se implice. El susţine că acest fenomen nu este unul de masă, dar lucrurile trebuie verificate deoarece problema este şi la cine emite acel certificat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Arafat a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că problema COVID nu poate fi lăsată doar pe umerii celor direct impliaţi. 
 
“Când te ocupi de astfel de problemă cum este COVID acuma, nu poţi să o laşi numai pe umerii celor care sunt direct implicaţi, adică medici de urgenţă, medici anestezişti, reanimatori, medici infecţionişti, vin şi celelalte specialităţi în sprijin şi acest lucru este normal. A fost emisă în legislaţie o ordonanţă de urgenţă care a zis clar că orice medic poate participa la tratarea pacienţilor COVID şi să asiste la acest lucru, la fel asistenţii şi aici este o muncă de echipă în final. Într-un spital când ai o secţie care este mai puţin încărcată, dar spitalul nu permite să se facă mai mult acolo fiind mulţi bolnavi COVID în spital, este normal că personalul din aceasta secţie se poate redistribui către UPU, către ATI, către o secţie de medicală, care are pacienţi COVID”, a afirmat Arafat. 
 
El consideră că această situaţie trebuie verificată de către Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor. 
 
“Când îţi vine personal din aceste secţii cu adeverinţe de acest gen, atunci într-adevăr este problemă. Culmea că foarte rare îţi vin persoane din urgenţă sau din ATI – am avut şi astfel de situaţii, în care au venit cu hârtii, noi nu putem. Dar îţi vin persoane din alte specialităţi care nu vor să se implice şi fac acest lucru, fără să generalizăm. Nu este un fenomen în masă, dar clar că aici trebuie verificat pentru ca problema este şi cel care emite acest certificat. Ca să emiţi un certificat să spui că cineva nu are voie să lucreze cu pacienţii cu COVID trebuie să ai o bază ştiinţifică foarte serioasă. Aici medicul care a emis acest certificat trebuie să vină să justifice, de ce, ce bază ştiinţifică, care e problema care împiedică medicul respectiv. Aici, Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor pot să verifice aceste aspecte”, a transmis şeful DSU.
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a solicitat reprezentanţilor corpului de control să verifice modul de eliberare, precum şi legalitatea unor adeverinţe medicale emise pentru personalul medical în vederea exceptării de la efectuarea gărzilor şi scutirea de la acordarea asistenţei medicale pacienţilor infectaţi cu SARS-Cov-2.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.