Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, explică faptul că intervenţiile pentru salvarea oamenilor rămaşi în viaţă sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite în urma cutremurelor din Turcia pot dura mai multe ore pentru că trebuie făcute după o anumită tehnică. ”Pentru băiatul de 16 ani lucrează de dimineaţă devreme pentru a-l scoate şi încă poate să dureze, pentru că dacă el este sub dărâmături şi este un spaţiu mic, ei trebuie să creeze un tunel acolo prin care pot să îl scoată”, arată el. Arafat subliniază că: ”Aici nu există loc pentru heirupism”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Arafat a fost întrebat, miercuri, după şedinţa de Guvern, care sunt şansele de supravieţuire ale oamenilor prinşi sub dărâmături, în urma cutremurelor din Turcia.
 
”Tocmai pentru asta, guvernul din Turcia a solicitat, şi Ambasada Turciei a solicitat echipe suplimentare, pentru că lucrăm contracronometru. Cu toate echipele trimise din toată Europa şi din toată lumea, totuşi, este nevoie în plus, pentru că suntem într-o fereastră de timp care încă ne permite să scoatem oameni vii. Această fereastra cu cât timpul trece, scade, mai ales când este combinată cu o temperatură foarte scăzută şi noaptea poate să fie cu minus şi atunci persoanele pot să devină hipotermice şi pot deceda din cauza hipotermiei, nu neapărat din cauza traumatismelor sau din cauza leziunilor pe care le au”, a explicat Arafat. 
 
El a precizat că ţări precum Republica Moldova şi Ucraina au trimis echipe de salvare în Turcia pe cale terestră. 
 
“Aşa că motivul pentru care noi am trimis echipele este ca să facem ce putem cât mai mult, cu cât mai multe echipe pentru a salva vieţi şi sunt ţări care s-au deplasat pe roţi. Moldova s-a deplasat pe roţi. Ucraina a trimis o echipă care ieri a tranzitat şi în cursul nopţii a tranzitat România şi dimineaţa a plecat spre Bulgaria. Sunt ţări care au plecat cu mijloace aviatice, cum suntem noi. Deci toată lumea încearcă să facă tot posibilul ca să acoperim cât mai mult din zonele afectate sau din punctele afectate unde putem sa intervenim”, a transmis şeful DSU. 
 
El a explicat şi de ce intervenţia pentru salvarea unei persoane poate dura mai multe ore. 
 
“Acum intervenţia durează ore şi poate pentru o singură persoană… Pentru băiatul de 16 ani lucrează de dimineaţă devreme pentru a-l scoate şi încă poate să dureze, pentru că dacă el este sub dărâmături şi este un spaţiu mic, ei trebuie să creeze un tunel acolo prin care pot să îl scoată. E riscant şi pentru echipă, e riscant şi pentru băiatul care este sub dărâmături şi trebuie să lucreze după o anumită tehnică. Aici nu există loc pentru heirupism. Dacă introduci un buldozer să facă ceva, buldozerul poate să destabilizeze totul, să ucidă persoana care e în viaţă. Din cauza asta se face totul cu mâna, se face totul cu atenţie, cu tact, ca să poată să ajungă la persoană sub dărâmături şi să o scoată în siguranţă”, a afirmat Arafat.
 
Echipa de salvatori români care acţionează în Antakia a salvat un bărbat de sub dărâmături şi acţionează pentru recuperarea unui adolescent, făcând un culoar către locul în care acesta este blocat, anunţa, miercuri dimineaţă, IGSU.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.