Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că administratorii unor structuri critice, cum ar fi Centrala Nuclearo-Electrică (CNE) de la Cernavodă, pot lua şi alte măsuri de sănătate publică, precum impunerea purtării măştilor FFP2 în zonele aglomerate deoarece altfel angajaţii se pot îmbolnăvi şi chiar dacă nu ajung la spital, trebuie să stea acasă în izolare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Arafat a declarat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, că portul măştii de protecţie devine obligatoriu în zonele unde incidenţa este peste 1 la mie. 
 
"La cum evoluează situaţia ajungem în câteva zile la peste 1 la mie. Aplicarea măştii va fi una obligatorie de când se publică ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne. E vorba de mască medicală simplă sau masca FFP 2, care se va purta în spaţiile deschise şi închise. În ordinul comun al MAI şi MS sunt prevăzute excepţii. În rest se va purta mască”, a explicat Arafat.
 
El a menţionat că în staţiile de autobuz, metrou se va purta mască, dar aceasta nu va fi obligatorie atunci când o persoană face sport, singură, în parc. 
 
Arafat a mai afirmat că administratorii unor structuri critice pot lua decizii de sănătate publică în interiorul societăţii respective. 
 
"Administratorii structurii critice pot să emită nişte decizii în interiorul structurilor pentru a impune şi testare, şi portul măştilor FFP 2 în zonele aglomerate, în birourile cu mai multe persoane, în săli de şedinţă. Una din infrastructurile critice este CNE Cernavodă. Nu îşi permite să piardă oameni în izolare dacă se infectează mai multe deodată. (...) Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este un eventual impact pe sistemul sanitar, ci şi pe sistemul economic”, a transmis şeful DSU. 
 
El a explicat că o altă prevedere în hotărârea CNSU se referă la faptul că pentru mai multe activităţi trebuie asigurată o suprafaţă de patru metri pătraţi şi să existe o distanţă de doi metri între persoane. 
 
"Se aplică şi pentru competiţiile sportive, unde dacă spunem că este capacitatea la 30% şi distanţă de doi metri, nu punem o peluză supraaglomerată şi închidem tot stadionul, ci distribuim oamenii pe tot stadionul, cu distanţă între ei”, a precizat Arafat.
 
Şeful DSU a menţionat că va mai fi o analiză a acestor măsuri săptămâna viitoare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.