Aproximativ 22.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor fi mobilizaţi pentru ordine publică, fluidizarea traficului rutier şi intervenţia la eventuale urgenţe medicale, în perioada minivacanţei de Rusalii, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În contextul sărbătorii Rusaliilor, Poliţia Română, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor acţiona în sistem integrat, cu forţe suplimentare.

Astfel, aproximativ 22.500 de angajaţi ai MAI vor fi mobilizaţi zilnic pentru a menţine ordinea şi liniştea publică, pentru a fluidiza traficul rutier şi pentru a asigura intervenţia la urgenţele medicale şi la alte situaţii de risc care ar putea apărea.

"Efectivele de siguranţă publică vor acorda o atenţie deosebită celor peste 16.400 de lăcaşuri de cult unde vor avea loc slujbe religioase cu participare numeroasă. De asemenea, colegii noştri vor asigura ordinea publică la cele aproximativ 500 de manifestări publice, concerte sau evenimente sportive care urmează să se desfăşoare în toată ţara, inclusiv duminică în locurile publice unde se va viziona meciul de fotbal România - Albania”, a anunţat Monica Dajbog.

La nivel naţional, 11.466 de poliţişti vor fi în stradă, suplimentar faţă de echipajele curente.

MAI estimează că un număr mare de români vor dori să meargă în aceste zile pe litoral, astfel că aproximativ 1.500 de poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră, piloţi, medici şi paramedici SMURD vor fi în misiune pe litoral.

"De la 1 iulie, la dispozitivul actual asigurat de către structurile teritoriale din judeţul Constanţa se vor adăuga aproape 300 de poliţişti din alte judeţe care vor fi detaşaţi pe litoral pe perioada estivală. De asemenea, prin dislocarea personalului operativ din 10 judeţe, peste 350 de pompieri vor fi pregătiţi să intervină zilnic, în staţiunile de pe litoral”, a mai spus Monica Dajbog.

Anul acesta, în premieră, pe plajă, în cele mai aglomerate staţiuni - Mamaia, Eforie Nord, Costineşti şi Neptun - sunt amplasate puncte de prim-ajutor asigurate de pompieri şi paramedici SMURD. Pe mare, în zona Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, Portul turistic Tomis, Portul Mangalia şi pe lacul Siutghiol vor fi disponibile ambarcaţiuni cu personal calificat să intervină în situaţii de urgenţă.

De asemenea, în fiecare sfârşit de săptămână pe autostrada A 2 se află ambulanţe SMURD, autospeciale de descarcerare şi autospeciale cu apă şi spumă. Acestea sunt în puncte fixe, la kilometrii 20 şi 105 (zona Drajna), 143 (zona Feteşti) şi 156 (zona Cernavodă).

În minivacanţa de  Rusalii, în fiecare zi aproape 2.000 de poliţişti rutieri vor fi prezenţi pe principalele drumuri naţionale şi autostrăzi pentru fluidizarea traficului. Pentru prevenirea accidentelor de circulaţie grave, poliţiştii rutieri vor acţiona cu 421 de aparate radar în întreaga ţară, inclusiv echipamentele de ultimă generaţie (dispozitivele True Cam).

"Având în vedere numărul mare de turişti care vor petrece aceste zile pe litoral, structurile Poliţiei Rutiere vor acorda o atenţie deosebită fluidizării circulaţiei pe drumurile care converg către mare, beneficiind de sprijinul aerian a două elicoptere IGAV pentru monitorizarea traficului şi coordonarea echipajelor de la sol”, a mai anunţat reprezentantul MAI.

În stradă vor mai fi, zilnic,  şi aproape 3.500 de jandarmi pentru a asigura măsurile de ordine şi siguranţă publică, mai ales în zonele în care este aşteptat un număr mare de persoane - staţiuni, zone de agrement, biserici şi mănăstiri.

De asemenea, 750 de jandarmi montani vor fi pregătiţi să intervină în sprijinul turiştilor care aleg să-şi petreacă această minivacanţă la munte.

"Răspunsul operativ în cazul urgenţelor medicale va fi asigurat de 350 de autospeciale SMURD, încadrate cu 968 de pompieri paramedici, la care se adaugă aproximativ 700 de echipaje de ambulanţă, toate aflându-se sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Aproximativ 5.000 de angajaţi ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, cu 2.810 mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină la nivel naţional pentru limitarea efectelor eventualelor situaţii de urgenţă”, a mai spus Dajbog.

Potrivit MAI, o atenţie deosebită va fi acordată posibilelor situaţii generate de temperaturile ridicate. Astfel, pompierii sunt mobilizaţi pentru a putea interveni şi în cazul producerii unor incendii din cauza temperaturilor ridicate.

În acest context, purtătorul de cuvânt al MAI a anunţat că, de la începutul acestei săptămâni, au fost verificate obiective economice, lăcaşuri de cult şi unităţi de cazare pentru a evalua măsurile dispuse pentru prevenirea incendiilor şi au fost date aproape 2.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproximativ 350.000 de lei şi au fost identificate 62 de obiective care funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.

"Nu au fost situaţii în care să se impună aplicarea măsurii suspendării activităţii”, a precizat Monica Dajbog.

Potrivit sursei citate, şi efectivele Poliţiei de Frontieră au fost suplimentate pentru efectuarea unui control operativ al documentelor şi pentru asigurarea fluenţei tranzitului de persoane şi autovehicule. Practic, în fiecare zi, vor fi la datorie, în medie, aproape 2.500 de poliţişti de frontieră, iar în funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

Poliţia de Frontieră recomandă turiştilor care vor tranzita graniţele în aceste zile să consulte aplicaţia online cu timpii de aşteptare din punctele de trecere a frontierei pentru configurarea celui mai bun traseu şi evitarea aglomeraţiei.

Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile după Paşte, iar în acest an vor fi sărbătorite în zilele de 19 şi 20 iunie (duminică şi luni). Potrivit Codului muncii, a doua zi de Rusalii este zi nelucrătoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.