Aproape 2.500 de persoane consumatoare de droguri au fost evaluate anul trecut de specialiştii antidrog, în baza ordonanţelor emise de procurori, ceea ce înseamnă cu 121 la sută mai mult faţă de anul 2014, când a intrat în vigoare noul Cod Penal, potrivit căruia consumatorii de droguri pot fi incluşi într-un program de asistenţă medicală, psihologică şi socială, în locul aplicării pedepsei cu închisoarea, arată datele transmise de Agenţia Naţională Antidrog.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, în anul 2016 Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a emis ordonanţe de evaluare pentru 2.478 de persoane consumatoare de droguri, în creştere cu 121,25 la sută faţă de anul 2014 şi cu 42 la sută faţă de 2015.

Cele mai multe persoane consumatoare de droguri pentru care s-a dispus evaluarea, respectiv 1.597, au fost din Bucureşti.

De asemenea, la nivel naţional, din cele 2.478 de persoane, 2.320 se aflau în libertate, restul de 158 fiind în arest, iar aproximativ 72 la sută din total au cerut Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din subordinea Agenţiei Naţionale Antidrog dispunerea măsurii de evaluare.

Din totalul persoanelor evaluate, 431 au fost incluse în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, fiind necesară o măsură specializată de asistenţă din cauza gradului de severitare a dependenţei.

"Creşterea numărului de persoane consumatoare de droguri pentru care a fost recomandată includerea în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri arată necesitatea dezvoltării pieţei serviciilor specializate atât din perspectiva capacităţii furnizorilor (publici şi privaţi), cât şi din cea a diversificării intervenţiilor şi adaptării acestora la tipul de consum şi nevoile beneficiarilor şi ale comunităţii din care aceştia fac parte”, spun resprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog, care sunt de părere că justiţia terapeutică în România reprezintă un "progres semnificativ”.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, în anul 2014, consumatorii de droguri pot fi incluşi într-un program de asistenţă medicală, psihologică şi socială, în locul aplicării pedepsei cu închisoarea. Noul Cod penal prevede şi pedepse mai reduse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.