Compania Apa Nova respinge acuzaţiile europarlamentarului AUR Gheorghe Piperea privind ilegalitatea facturării apei pluviale şi reafirmă conformitatea cu legislaţia naţională şi europeană, precizând că nu emite facturi arbitrare şi nu percepe taxe în afara cadrului legal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Ca urmare a afirmaţiilor publice formulate recent de domnul Gheorghe Piperea cu privire la presupusa lipsă de legalitate a facturării apei pluviale către consumatorii din Bucureşti, compania Apa Nova consideră necesar să ofere opiniei publice o serie de precizări esenţiale, în spiritul transparenţei şi al unei informări corecte. Apa Nova nu emite facturi arbitrare şi nu percepe taxe în afara cadrului legal”, afirmă compania într-un comunicat.

Conform prevederilor Legii serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006, „evacuarea apelor pluviale şi de suprafaţă din intravilanul localităţilor” este parte integrantă a serviciului public de canalizare. 

”Această obligaţie a fost asumată de Apa Nova în baza Contractului de Concesiune semnat cu Municipiul Bucureşti. De asemenea, activitatea de evacuare a apelor pluviale este reglementată în mod expres în cadrul Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin Ordinul ANRSC nr. 88/2007, precum şi în Regulamentul aplicabil Municipiului Bucureşti, adoptat prin HCGMB nr. 820/2018”, precizează Apa Nova.

De asemenea, compania menţionează că facturarea serviciilor de canalizare a apei pluviale nu reprezintă o „taxă ascunsă”, ci este o componentă transparentă a serviciului public de canalizare, necesară pentru acoperirea costurilor de funcţionare şi întreţinere a sistemului public de canalizare, practică aplicată în mod uniform în toate marile oraşe din România şi din Uniunea Europeană.

Totodată, conform Apa Nova, tarifele pe care le aplică ”sunt stabilite printr-un proces riguros, transparent şi controlat de autorităţile competente”, în conformitate cu prevederile Contractului de Concesiune şi ale legislaţiei în vigoare.

Începând cu data de 1 iulie 2025, tarifele practicate de companie sunt de 7,07 lei/mc pentru apă potabilă şi 3,73 lei/mc pentru canalizare, care include atât apele uzate menajere, cât şi pe cele pluviale, toate valorile fiind exprimate cu TVA inclus.

Aceste tarife sunt, conform datelor oficiale publicate de ANRSC, printre cele mai mici practicate în România, susâine compania, prezentând şi un tabel cu tarife.

Mai mult, spre deosebire de alţi operatori regionali, în aceste tarife sunt incluse şi investiţiile majore realizate de Apa Nova în sistemul public de apă şi canalizare ale Capitalei în ultimii 25 de ani. Valoarea totală a acestor investiţii depăşeşte 748 de milioane de euro, fiind realizate exclusiv din fonduri private, fără aport de fonduri publice sau europene, menţionează Apa Nova.

”Ajustările tarifare se fac etapizat, în mod transparent şi doar în baza unor mecanisme prevăzute contractual, cu respectarea Hotărârea Guvernului nr. 1019/2000, privind aprobarea metodologiei de stabilire si ajustare a tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Bucureşti şi cu avizul prealabil al autorităţilor. Acestea reflectă evoluţiile economice, inflaţia şi obligaţiile asumate de companie în modernizarea infrastructurii publice de utilităţi. Apa Nova rămâne deschisă dialogului şi va răspunde oricărei solicitări de clarificare din partea consumatorilor, autorităţilor sau a reprezentanţilor mass-media. Ne exprimăm convingerea ca orice dezbatere publică să fie purtată cu responsabilitate, având la bază adevărul juridic şi tehnic, nu speculaţiile sau generalizările fără fundament”, conchide compania.

Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea a anunţat, într-o postare pe Facebook, că va acţiona judiciar şi administrativ contra Apa Nova, acuzând că în Bucureşti se achită societăţii Apa Nova un “serviciu de colectare a apei meteorice”, adică, a apei de la ploaie, după ce pe luna iunie a primit o factură de 1500 de lei, din care 840 de lei “contravaloare servicii apă” şi 485 lei “contravaloare servicii canal”, restul fiind TVA, de 9%.

”Poate nu ştiţi, dar din 2000, de când a luat concesiunea serviciului de apă-canal, Apa Nova a majorat tarifele de zeci de ori, sub cuvânt că repară canalizarea. N-a făcut-o. Dimpotrivă, canalizarea se degradează continuu. Iar tariful pentru colectarea apei de ploaie, o invenţie a Apa Nova de acum 10 ani, devenită obişnuinţă pentru că nu a observat-o nimeni (cu excepţia mea), face un profit imens, exportat în Franţa, profit pe care Veolia nu l-a împărţit niciodată cu Primăria Generală ( Apa Nova e o asociere Veolia - Primărie, Veolia fiind acţionar majoritar)”, a mai susţinut piperea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.