ANSVSA a transmis, luni, că, în perioada 18 – 25 iulie, au fost aplicate 52 de amenzi, în valoare de 461.800 de lei, unor unităţi de alimentaţie publică de pe litoral, fiind depistate probleme de funcţioare, dar şi de igienă. ”Persoane din blocurile alimentare ale unor unităţi cu activitate sezonieră nu au cunoştinţele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă”, a transmis ANSVSA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANSVSA a transmis, luni, că, în săptămâna 18 – 25.07.2021, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021 au fost verificate 269 de unităţi, respectiv: 108 restaurante (40%), 48 de unităţi tip fast – food (18%), 31 de magazine alimentare (11,5%), 14 laboratoare de cofetărie/patiserie (5,2%),12 unităţi de tip bufet (4,5%),11 braserii (4,1%),11 rulote mobile fast – food (4,1%),10 baruri (3,7%), 7 unităţi tip bistro (2,6%), 4 beach-baruri (1,5%), 3 rulote patiserie (1,1%), 2 snack-baruri (0,7%), 2 gelaterii (0,7%), 2 supermarketuri (0,7%), o cofetarie (0,3%), o patiserie (0,3%), o rulotă de gelaterie (0,3%) şi un depozit alimentar (0,3%).

În urma acestor controale au fost aplicate 52 de amenzi contravenţionale în valoare de 461.800 de lei pentru deficienţe cu privire la: depozitarea neconformă a produselor alimentare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.

”De asemenea, s-a constatat că persoanele din blocurile alimentare ale unor unităţi de alimentaţie publică cu activitate sezonieră nu au cunoştinţele de bază cu privire la respectarea regulilor de igienă specifice manipulării alimentelor. Acest aspect poate determina apariţia unor riscuri de contaminare încrucişată a alimentelor/preparatelor alimentare care se servesc către consumatori”, a transmis ANSVSA.

Potrivit instituţiei, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate restaurantelor (21 în valoare totală de 178.600 de lei), urmate de unităţi de tip fast-food (14 în valoare totală de 126.200 de lei), magazine alimentare (4 în valoare totală de 32.000 de lei), rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei), unităţi de tip bufet (2 în valoare totală de 20.000 de lei), braserii (2 în valoare totală de totală 20.000 de lei), unităţi de tip bistro (2 în valoare totală de 20.000 de lei),baruri (2 în valoare totală de 20.000 de lei), laborator patiserie (1 în valoare de 5.000 de lei)  rulotă patiserie (1 în valoare de 10.000 de lei) şi snack bar (1 în valoare de 10.000 de lei).

 ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. 

Unităţile aflate pe Litoralul românesc sunt supravegheate şi verificate permanent de medicii veterinari oficiali din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2021, pentru ca toţi consumatorii să mănânce alimente sigure pe litoralul românesc şi, impliclit, să beneficieze de un turism sigur la malul mării.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.