Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că va dispune retrtagerea de pe piaţă a unui aparat dspre care firma care îl comercializează afirmă că analizează nivelul de nitraţi şi nitriţi din lume şi fructe, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, afirmând că nu există o acreditare a aparatului şi nu au fost făcute teste care să susţină caracteristicile acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Horia Constantinescu a declarat, referitor la aparatele de acest gen găsite pânâ acum pe piaţă, că unul este fabricat în Rusia, iar celălalt în China. 
“Am dispus o acţiune de control cu privire la aparatele ce se pretind a putea constata prezenţa şi cantitatea nitraţilor, nitriţiilor şi a altor ubstanţe de acelaşi gen în legume şi fructe.  Acestea nu au niciun fel de acreditare şi nici nu răspund niciunei exigenţe de calibrare. Cele identificate pe piaţă până la acest moment sunt unul fabricat în Rusia şi celălalt în China, iar răspunsul distribuitorilor la întrebarea adresată dacă au sau nu vreo variantă de testare acreditată răspunsul a fost unanim nu. Vom dispune retragerea de pe piaţă a acestor jucării care au născut controverse şi panică în rândul populaţiei.  Dacă ar fi fost acreditate, omologate, testate şi calibrate pentru aceste analize, cu siguranţă fiecare dintre autorităţi, inclusiv a noastră, ar fi avut în dotare din dorinţa de a proteja cetăţenii”, a declarat Horia Constantinescu. 
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
El a precizat că nu există o acreditare a acestui aparat, vândut de Multilab SRL.
“În legîtură cu  aparatul Ecotester Soeks, s-a constatat ca acesta «este conceput pentru analiza expresă a fructelor, legumelor şi cărnii proaspete pentru nitriţi şi pentru evaluarea nivelului de radioactivitate a produselor şi detectarea obiectelor, alimentelor sau materialelor de construcţie contaminate cu elemente radioactive», deci «bun la toate». În condiţiile în care nu există nicio acreditare a vânzătorului, a aparatului, nu există nicio analiză de laborator din care să rezulte caracteristicile acestuia, nu există nicio etalonare legală în sensul celor specificate, nu există teste efectuate pentru a susţine legal caracteristicile lui se poate concluziona că operatorul economic practică o acţiune înşelătoare prin vânzarea lui. Astfel se încalcă preved.L363/2007, art.6(1), lit.b şi se sancţionează cu 20.000 lei. S-a dispus măsura de încetare de punere pe piaţă a produsului”, a mai precizat preşedintele ANPC.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.