Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat 1.700 de acţiuni în cadrul Comandamentului de Iarnă, fiind date amenzi în valoare de aproape 10 milioane de lei, iar sute de operatori economici au fost închişi temporar din cauza mai multor nereguli, printre care mizerie şi produse expirate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANPC a transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că, în acest sezon, Comandamentul de Iarnă s-a desfăşurat în şapte regiuni preferate de turişti, şi anume: Valea Prahovei, Braşov, Băile Herculane – judeţul Caraş-Severin, Rânca – judeţul Gorj, Bucovina, Maramureş, Băile Felix.

ANPC a precizat că cele aproximativ 1.700 de acţiuni de control au fost derulate, timp de cinci săptămâni, de 212 comisari ANPC, pentru deplasarea cărora Autoritatea a cheltuit circa 172.000 lei.

Astfel, în Valea Prahovei au avut loc 289 acţiuni de control, fiind date 234 amenzi contravenţionale, în valoare de circa 1,45 milioane de lei (încasaţi 340.000 lei) şi 216 avertismente.

Au fost oprite definitiv de la comercializare produsele neconforme, în valoare de aproximativ 96.000 lei, au fost oprită temporar activitatea pentru 41 de operatori economici, pentru două unităţi a fost făcută propunere de închidere până la şase luni, iar pentru o unitate, până la 12 luni.

În Maramureş au avut loc 187 acţiuni de control şi au fost aplicate 181 de amenzi contravenţionale, în valoare de circa 1,65 milioane de lei (încasaţi 165.200 lei), 71 avertismente, au fost oprite definitiv de la vânzare produselor neconforme, în valoare de aproximativ 49.000 lei. De asemenea, 35 de operatori economici au fost închişi temporar.

În Băile Felix, judeţul Bihor, s-au desfăşurat 65 acţiuni de control. Comisarii ANPC au dat 56 amenzi contravenţionale, în valoare de circa 329.000 lei (încasaţi 44.500 lei), 31 avertismente şi au închis temporar 21 de operatori economici.

În Bucovina s-au desfăşurat 303 acţiuni de control, au fost aplicate 210 amenzi contravenţionale, în valoare de circa 980.000 lei (încasaţi 175.000 lei), 113 avertismente, au fost oprite definitiv de la vânzare produselor neconforme, în valoare de aproximativ 71.500 lei. Au fost închişi temporar 34 de operatori economici

În Braşov, comisarii ANPC au desfăşurat 443 acţiuni de control şi au dat 490 de amenzi contravenţionale, în valoare de circa 3 milioane de lei, ( încasaţi 600.000 lei), dar şi 275 avertismente. Totodată, au oprit definitiv de la comercializare produse neconforme de 240.000 lei.

Au fost închişi temporar 86 de operatori economici, iar pentru două unităţi a fost făcută propunere de închidere pentru cel mult şase luni, iar pentru trei unităţi, propunere de închidere definitivă.

La Băile Herculane, judeţul Caraş Severin au avut loc 151 acţiuni de control, fiind date 130 de amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 830.000 lei, (încasaţi 245.000 lei), dar şi 40 de avertismente. Au fost oprite definitiv de la comercializare produse neconforme în valoare de aproximativ 125.000 lei, au fost închişi temporar 18 operatori economici. De asemenea, pentru trei unităţi a fost făcută propunere de închidere pentru cel mult şase luni, iar pentru o unitate, pentru cel mult 12 luni. 

La Rânca, în judeţul Gorj, au avut loc 229 acţiuni de control. Echipele de control au dat 203 amenzi contravenţionale, în valoare de circa 1,6 milioane lei, (încasaţi 226.500 lei) şi  47 avertismente, fiind oprite definitiv de la comercializare produse neconforme în valoare de 158.000 lei. Au fost închişi temporar 55 de operatori economici, pentru trei unităţi a fost făcută propunere de închidere pentru cel mult şase luni, iar pentru alte trei, propunere de închidere definitivă.

Comisarii ANPC au constatat: folosirea unor produse şi proceduri nesigure, prestarea serviciilor de alimentaţie publică fără autorizaţie, utilizarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale/data limită de consum depăşite, modificarea stării termice a produselor alimentare, folosirea unor ustensile de bucătărie neconforme, lipsa afişării alergenilor în listele meniu,  folosirea unor produse de patiserie cu etichetare incorectă/incompletă,lipsa afişării procentului de grăsime din brânzeturi şi a ţării de origine.precum şi a calităţii legumelor şi fructelor, depozitare necorespunzatoare a produselor alimentare, reutilizarea ambalajelor materiilor prime, folosirea unor produse cu modificări organoleptice, a unora fără elemente de identificare şi caracterizare, depozitarea produselor direct pe paviment.

Echipele de control au mai găsit cântare fără verificare metrologică, utilizarea, pentru cazare a unor camere cu neconformităţi (cu cearşafuri şi perne neigienizate, cada cu mucegai, grătarul caloriferului sau capul de duş ruginite, fără protecţie pentru saltea, cu prosoape şi lenjerie colorate etc.), utilizarea unor blocuri alimentare neigienizate, cu aragazuri cu depuneri de grăsime arsă, spaţii frigorifice cu rugină şi negienizate, utilaje necurăţate, cu aluat remanent, încăperi cu pereţi, paviment şi suprafeţe necurăţate, cu urme de coroziune, vopsea exfoliată, tăvi murdare, cu resturi grosiere aderente, utilizarea unor materii prime care nu sunt în concordanţă cu cele declarate.

Alte nereguli au fost: folosirea unor produse alimentare depozitate la temperaturi necorespunzătoare; comercializarea unor jucării periculoase fără elemente de identificare şi caracterizare în limba română, jucării posibil contrafăcute, fără certificat de autenticitate;  comercializarea unor produse textile fără traducerea compoziţiei fibroase în limba română;  utilizarea unor recipiente pentru colectarea deşeurilor neacoperite cu capac; nerespectarea dotărilor structurii de cazare conform categoriei de clasificare afişată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.