Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Parchetului Judecătoriei Craiova să îl cerceteze pe Mircea Mihai Cornişteanu, fostul director general şi manager al Teatrului Naţional din Craiova, pentru conflict de interese, întrucât în timp ce deţinea funcţia de conducere a obţinut, din contracte pe care şi le-a atribuit, peste 180.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ANI, Mircea Mihai Cornişteanu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrative pentru că, prin contractele pe care le-a încheiat sau le-a aprobat, care i-au adus beneficii băneşti, a influenţat îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi reveneau.

“Astfel, Cornişteanu Mircea-Mihai a încheiat trei contracte (semnate atât în calitate de reprezentant legal al Teatrului Naţional «Marin Sorescu» Craiova, cât şi în nume propriu) şi a aprobat (în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Teatrului Naţional «Marin Sorescu» Craiova) încheierea a 18 contracte în valoare totală de 182.153  lei, între Teatrul Naţional «Marin Sorescu» Craiova şi persoana fizică Cornişteanu Mircea-Mihai)”, arată ANI, într-un comunicat de presă transmis luni.

ANI susţine că, prin aceste fapte, Cornişteanu a încălcat şi legislaţia privind conflictul de interese în materie penală, astfel că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova să facă cercetări.

Potrivit ANI, Cornişteanu a încălcat dispoziţiile articolului 13 din Recomandarea nr. 10/2000 a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, potrivit cărora “conflictul de interese în materie adminstrativă se naşte dintr-o situaţie în care oficialul are un interes privat care influenţează sau este de natură a influenţa exercitarea cu imparţialitate şi obiectivitate a îndatoririlor  sale publice. (…) Pentru existenţa conflictului de interese în materie administrativă este suficient ca interesul privat să fie de natură a influenţa exercitarea cu imparţialitate şi obiectivitate a funcţiei publice; acest rezultat nu trebuie neapărat să se producă. (…).  Dacă în cazul conflictului de interese de tip potenţial conduita cerută oficialului este mai degrabă exercitarea în mod transparent şi echidistant a atribuţiilor sale, în cazul conflictului de interese de tip actual oficialul trebuie să se abţină de la luarea oricăror decizii. Conflictul de interese consumat apare în cazul în care oficialul nu s-a abţinut de la luarea unei decizii în ipoteza unui conflict de interese actual şi implică latura sancţionatorie a reglementării”.

De asemenea, Cornişteanu ar fi încălcat dispoziţiile articolului 70 din Legea 161/2003, potrivit cărora “prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”.

Conform articolului 301 din Codul Penal, “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

ANI susţine că Mircea Cornişteranu a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi el a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.

De asemenea, ANI a mai sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova să îi verifice, tot pentru conflict de interese, pe Ilarian Ştefănescu şi Gabriel Mănescu, persoane cu funcţii de conducere în cadrul Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova.

Inspectorii de integritate au constatat că, în perioada exercitării funcţiilor de conducere, Ştefănescu şi Mănescu au îndeplinit acte prin care s-au obţinut, direct, foloase patrimoniale pentru Cornişteanu Mircea-Mihai (superiorul lor ierarhic direct)”.

Astfel, Ştefănescu a semnat 26 de contracte încheiate între Teatrul Naţional şi Cornişteanu, iar Mănescu a semnat un contract încheiat între aceleaşi părţi, în condiţiile în care încheierea acestor contracte nu a fost aprobată de Consiliul de Administraţie al Teatrului şi nu există alte acte administrative privind aprobarea încheierii. În baza acestor contracte, Cornişteanu a încasat suma totală de 94.069 de lei, potrivit ANI. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.