Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că un angajat al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova nu poate justifica suma de 16.000 de euro, iar în cazul unui angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi a fost sesizat Parchetul pentru conflict de interese deoarece a evaluat mai multe unităţi medicale cu care avea relaţii contractuale. De asemenea, ANI a mai stabilit că administratorul public al municipiului Călăraşi se află în stare de incompatibilitate deoarece deţine şi o funcţie de conducere în cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi. De asemenea, a fost sesizat Parchetul în cazul unui director al RA APPS – SAIFI, care a decis diminuarea chiriei pentru locuinţa pe care o ocupa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al ANI, inspectorii de integritate au constatat averea nejustificată, starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă în cazul mai multor persoane. 
Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a constatat în cazul lui Gabriel Irinel Veghiu, funcţionar public cu statut special în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova, existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 66.047,61 Lei (echivalentul sumei de 16.112,14 Euro) între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei publice.
“Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Ploieşti, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Veghiu Gabriel-Irinel”, a transmis ANI.
De asemenea, inspectorii de integritate au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Ion Boblea, director al RA APPS – SAIFI, a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în calitatea sa a participat la luarea unor decizii cu privire la modificarea unor clauze contractuale de închiriere şi de locaţiune şi prestări servicii către instituţie. 
“Propunerile sale au avut ca rezultat crearea unor foloase patrimoniale pentru sine raportat la locuinţa închiriată de la R.A.-A.P.P.S., fiind astfel încheiat un act adiţional având ca obiect diminuarea chiriei”, a precizat sursa citată.
ANI a constat că Eduard Grama se află în stare de incompatibilitate deoarece începând cu data de 13 noiembrie 2020, în calitate de funcţionar public de conducere - Director executiv al Direcţiei Dezvoltare Regională şi Relaţii Externe din cadrul Consiliul Judeţean Călăraşi, exercită şi funcţia de Administrator public al Municipiului Călăraşi
Tot în stare de incompatibilitate s-a aflat şi Alexandru Chirobocea, director adjunct în cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova deoarece în 
perioada 27 august – 28 septembrie 2020 a participat în calitate de candidat la campania electorală pentru alegerile locale 2020, fără să-şi suspende raportul de serviciu pe durata campaniei electorale şi până în ziua ulterioară alegerilor. 
Un alt caz este al unui fost şef de compartiment în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. 
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Mariana Ioan, a infracţiunii de conflict de interese şi de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane.  
“În perioada exercitării funcţiei de conducere de şef al Compartimentului de supraveghere şi control boli transmisibile, a semnat 8 procese – verbale de constatare şi un raport de evaluare, întocmite ca urmare a controalelor efecuate la unităţi sanitare cu care aceasta are relaţii contractuale, respectiv Spitalul Orăşenesc Tg. Bujor, Spitalul General C.F. Galaţi, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Sf. Ioan Galaţi şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii Sf. Apostol Andrei Galaţi”, se arată în comunicatu ANI.
Sursa citată a precizat că în urma încheierii contractelor de prestări servicii dintre Mariana Ioan şi unităţile sanitare respective, aceasta a obţinut în intervalul 2014 - 2020 suma de 646.100 lei.
Agenţia Naţională de Integritate a menţionat că Andrei Marian Duţă, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti Otopeni, a deţinut în perioada 24 septembrie 2015 – 17 iulie 2018, simultan cu funcţia publică cu statut special de ofiţer de poliţie şi o altă funcţie în mediul privat, activităţile prestate în mediul privat fiind în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public. 
Un caz similar este cel al lui Vasile Romeo Negru, fost agent şef principal în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc. 
“În perioada 01 ianuarie 2011 – 14 septembrie 2018, a deţinut şi exercitat simultan cu funcţia de agent şef principal în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc şi alte funcţii în mediul privat aflate în legatură directă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public cu statut special”, a anunţat ANI.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.