Cei aproximativ 200 de angajaţi ai Companiei Naţionale a Uraniului care au intrat în grevă la începutul săptămânii vor continua protestele în Capitală, chiar dacă Ministerul Energiei a anunţat deblocarea a şapte milioane de lei pentru plata salariilor şi utilităţilor. Numărul salariaţilor aflaţi în greva foamei a crescut la 16.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicatul Exploatare Preparare din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) a anunţat, marţi, continuarea protestelor în Capitală până la plata efectivă a salariilor restante către cei 780 de angajaţi ai companiei. Astfel, cei aproximativ 200 de salariaţi care au intrat în grevă la începutul acestei săptămâni, protestând în faţa CNU, vor picheta în continuare sediul companiei şi cel al Ministerului Energiei, chiar dacă Ministerul Energiei a anunţat deblocarea a 7 milioane de lei pentru plata salariilor şi utilităţilor.

În cursul serii de marţi, numărul celor aflaţi în greva foamei a crescut de la 14 la 16 persoane.

”Situaţia este mai rea decât credeam. De aceea, vom continua protestele până se rezolvă problema şi angajaţii îşi vor primi efectiv salariile restante pe cele două luni şi jumătate, ceea ce înseamnă, în total, 6,5 milioane de lei. Vom rămâne în faţa sediului companiei, iar între orele 9.00 şi 16.30 vom fi, zilnic, în faţa Ministerului Energiei”, a declarat, marţi, pentru News.ro preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului, Mugurel Huţuleac.

Protestatarii aflaţi în grevă în faţa CNU sunt de la mai multe mine de uraniu din ţară, însă cei mai mulţi provin de la Exploatarea Crucea, judeţul Suceava. 

Ministerul Energiei a anunţat, marţi, deblocarea tranşei a doua din ajutorul de urgenţă destinat Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), în valoare de 7 milioane lei, pentru plata urgentă a salariilor şi pentru plata utilităţilor, în contextul în care şase membri ai Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) au intrat, luni, în greva foamei.

”Restul fondurilor de până la 14,8 milioane de lei vor fi transferate în contul CNU după ce vor fi analizate documentele puse la dispoziţia Ministerului Energiei de către CNU privind modul în care a fost cheltuită prima tranşă din ajutorul de urganţă”, se arată într-un comunicat de presă.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa”, la care este afiliat Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu, a solicitat Guvernului să deblocheze fondurile pentru plata salariilor şi să adopte măsurile necesare continuării activităţii CNU.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat recent, într-un interviu acordat News.ro, că a fost făcută o analiză foarte serioasă privind Compania Naţională a Uraniului, unde problemele sunt destul de delicate.

"Anul trecut, pentru CNU s-a aprobat un ajutor de salvare, în două tranşe, prima tranşă a fost acordată anul trecut, iar acum avem discuţii avansate şi încercăm să acordăm în această lună şi a doua tranşă, ca să putem debloca situaţia de acolo”, a spus Toma Petcu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.