Vicepreşedintele CNCAV, Andrei Baciu, a anunţat, joi seară, că au fost emise 340.000 de certificate digitale, 97% pentru persoane vaccinate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Până în acest moment sunt 340.000 de certificate emise, în ultimele 30 minute au fost solicitate 18.000 de certificate digitale. 97% dintre certificatele eliberate au fost pentru vaccinare, doar 2,7% au fost certificate eliberate pentru testare. Platforma funcţionează foarte bine”, a declarant, joi seară, la B 1 TV , Andrei Baciu.

Acesta a explicat că situaţia epidemiologică s-a îmbunătăţi peste tot la nivel european, oamenii au început să călătorească, dar ”virusul este printre noi, aşa că mai sunt condiţii pentru anumite ţări”.

”Aşa că se impun anumite condiţii precum vaccinare, trecerea prin boală sau absenţa virusului din organism. Problema, până acum, era că aceste documente erau atestate pe hârtie. Certificatul digital se descarcă extrem de simplu, de la certificat-covid.gov.ro. De aici, în câteva clipe, se poate obţine un cod QR, pe care îl scanezi, fie îl păstrezi pe telefon, fie în format fizic, pe hârtie, iar când ai trecut frontiera pur şi simplu scanezi codul”, a explicat vicepreşedintele CNCAV.

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală sau au un test negativ pot accesa, începând de joi, portalul web special pentru obţinerea certificatelor digitale UE privind COVID.

Până în 12 august, certficatul va putea fi folosit în paralel cu documentele clasice.

Pentru cei care s-au vaccinat, certificatul digital este valabil un an, în cazul celor care au trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la primul test pozitiv, iar pentru cei cu un text negativ, este 72 de ore.

Conform STS, timpul de generare a documentului, care este gratuit, poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.