Inspectorii Direcţiilor sanitar-veterinare din ţară au dat amenzi de peste 1,9 milioane de lei în urma controalelor făcute, în primele trei luni ale acestui an, în ceea ce priveşte produsele alimentare de origine nonanimală şi au emis şase ordonanţe de interzicere a activităţii. Peste două tone de produse au fost confiscate pentru a fi distruse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), inspectorii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi a municipiului Bucureşti au făcut, în trimestrul I al anului, 10.481 de controale în unităţi înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi au verificat 447 de mijloace de transport a produselor alimentare de origine nonanimală.

”Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 276 de amenzi, în valoare totală de 1.974.700 de lei şi au fost emise 5 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 6 ordonanţe de interzicerea a activităţii. De asemenea, s-a dispus reţinerea oficială pentru o cantitate de 2.061 de kg produse de origine nonanimală, care a fost dirijată către unităţi autorizate pentru neutralizare”, arată sursa citată.

Cele mai frecvente deficienţe constatate şi sancţionate de reprezentanţii DSVSA au fost: nerespectarea cerinţelor generale de igienă; desfăşurarea activităţii în spaţii neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor de origine non-animală; depozitarea necorespunzătoare a materiei prime; lipsa programului de autocontrol; lipsa documentului de înregistrare pentru mijloacele de transport.

Totodată, au fost prelevate 3.174 de probe din produse de origine nonanimală, 17 dintre acestea fiind neconforme: 6 probe neconforme pentru reziduuri de pesticide; 10 probe neconforme pentru determinarea criteriilor microbiologice; o probă de sanitaţie neconformă.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon al call center-ului instituţiei –0800 826 787 - care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.