Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) au dat amenzi de peste 1,1 milioane de lei în urma unor controale făcute la 437 de service-uri auto din toată ţara, pentru nereguli vizând gestionarea deşeurilor şi depozitarea diferitelor categorii de piese.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Gărzii Naţionale de Mediu, timp de cinci zile, în ianuarie, comisariatele judeţene au verificat 437 de service-uri auto, aplicând amenzi în valoare totală de 1.103.965 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei în domeniul gestiunii deşeurilor, evacuării apelor uzate şi pentru lipsa unor autorizaţii sau acte de reglementare.

În ceea ce priveşte valoarea amenzilor, judeţul Călăraşi este pe primul loc, cu 150.000 de lei, urmat de Sibiu, cu 115.000 de lei, şi Dolj, cu 70.500 de lei.

"Conform centralizării acţiunilor de control din perioada 10-14 ianuarie 2022, cele mai multe neconformităţi au constat în lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor, colectarea deşeurilor în amestec, lipsa contractelor cu operatorii economici, pentru valorificarea deşeurilor generate din activitate, neîntocmirea formularelor de încărcare/ descărcare a deşeurilor nepericuloase sau a formularelor de expediţie şi transport pentru deşeurile periculoase. Mai mult decât atât, au fost sancţionate abandonarea de anvelope uzate direct pe sol, păstrarea uleiurilor uzate în spaţii neadecvate şi degradarea mediului natural sau amenajat, prin depozitări necontrolate de deşeuri de orice fel, afectand solul”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Potrivit raportului comisariatelor judeţene, au existat şi service-uri care funcţionau fără actele de reglementare legale, cu autorizaţia de mediu expirată sau care au înscris date eronate în fişele de evidenţă a gestiunii deşeurilor.

Măsurile impuse de comisarii GNM au variat de la ţinerea evidenţei deseurilor, sortarea deseurilor, inscripţionarea spaţiului de depozitare cu codurile deşeurilor, până la tratarea deşeurilor, încheierea de contracte cu operatori autorizaţi, în vederea valorificării deşeurilor generate din activitate sau amenajarea unui spaţiu corespunzător, împrejmuit şi securizat, pentru depozitarea uleiului uzat şi prevenirea scurgerilor necontrolate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.