Inspectorii sanitar-veterinari au efectuat, în cadrul Comandamentului Sezon Estival, peste 2.300 de verificări la unităţi de alimentaţie publică de litoral şi au aplicat amenzi în valoare de peste 700.000 de lei, fiind retrase de la comercializare peste trei tone de alimente. Printre neregulile constatate se numără vânzarea produselor expirate, nerespectarea condiţiilor de igienă şi depozitarea necorespunzătoare a alimentelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în  perioada 19 iunie – 10 septembrie, medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017 au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare.

Astfel, au fost verificate 2.310  unităţi din Năvodari, Mamaia, Eforie, Costineşti şi Mangalia, aproape jumătate dintre acestea fiind restaurante, pizzerii şi unităţi fast-food.

“În urma controalelor, s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, folosirea în unităţile alimentare a ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, valorificarea produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, echipele de control au aplicat 319 amenzi, în valoare de 716.920 de lei.

La solicitările  IPJ Constanţa – SICE, inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat acţiuni comune de control în staţiunile Mamaia, Eforie şi Venus unde în urma verificărilor efectuate au sancţionat contravenţional cinci restaurante şi o unitate tip fast-food, cu amenzi în valoare de 13.500 de lei, fiind confiscate şi retrase de la comercializare 90 de kilograme de produse alimentare.

Totodată, la solicitările Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa  echipe de inspectori sanitar-veterinari s-au deplasat la unităţi din staţiunea Eforie, unde, în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale în valoare de 13.000 de lei şi au retras de la comercializare 1.211 kilgrame de produse alimentare.

Inspectorii sanitar-veterinari au confiscat pe durata Comandamentului Sezon Estival
3.302 kilograme de produse alimentare, au fost emise cinci ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru patru restaurante şi o pizzerie, precum şi trei ordonanţe de interzicere a activităţii pentru două  unităţi tip fast-food şi un bufet.

“Activitatea sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a personalului tehnic s-a axat, în principal, pe prevenţia apariţiei riscului şi a pericolelor privind siguranţa alimentară. Ca urmare a eforturilor depuse de către inspectorii sanitar-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor care au activat în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017 nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea şi viaţa publică”, a precizat sursa citată.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.