Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dat, în urma a circa 500 de acţiuni de control făcute la depozite, în pieţe, supermarket-uri şi unităţi de alimentaţie publică, amenzi de 3,5 milioane de lei. Sancţiunile au fost date după ce s-au găsit produse alimentare depozitate necorespunzător sau expirate, dar şi fără documente. Astfel, au fost confiscate peste 46 de tone de carne de pasăre, porc şi peşte, lapte şi produse lactate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că, în perioada 30 noiembrie – 18 decembrie, a făcut 4.950 de controale oficiale specifice în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

”Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 478 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 3.550.000 de lei. Totodată, au fost emise 7 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 5 Ordonanţe de interzicere a activităţii”, afirmă ANSVSA.

De asemenea, s-a reţinut oficial o cantitate de 46.144 de kilograme de produse de origine animală (carne de porc, carne de pasăre, peşte şi produse din peşte, lapte, produse lactate şi 389.104 ouă).

Printre deficienţele identificate şi sancţionate se numără depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; produse cu termen de valabilitate depăşit; comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar-veterinar, lipsa echipamentului de protecţie pentru personalul angajat; nerealizarea programului de autocontrol; comercializarea de păsări vii fără documente sanitar-veterinare; manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea frecvenţei de prelevare a produselor conform planului de autocontrol; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar-veterinar; transportul de animale cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar şi fără documentele necesare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.