Ministerul Sănătăţii anunţă că, vineri, încă 5 pacienţi infectaţi cu SARS-Cov-2, aflaţi în stare critică, dar stabilă au fost transferaţi de la Cluj-Napoca şi Iaşi în unităţi medicale din afara României. Dintre pacienţii de la Iaşi, unul aştepta de cinci zile la UPU a Spitalului "Sfântul Spiridon" să fie transferat într-o secţie de terapie intensivă, dar nu a existat niciun pat liber. Un altul, care urma să fie transferat, a făcut stop cardiac la aeroport şi a decedat ulterior la UPU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
UPDATE: ”Două aeronave C-27 J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni medicale, au decolat vineri, 22 octombrie, din Baza 90 Transport Aerian, pentru a efectua câte o misiune de transport umanitar astfel:

O aeronavă a preluat doi pacienţi de pe aeroportul din Cluj-Napoca şi îi transportă la Viena (Austria), pentru transfer la un spital din această ţară.

Cealaltă aeronavă a preluat trei pacienţi din Iaşi către Łódź (Polonia), pacienţii urmând, de asemenea să fie transferaţi către un alt spital, pentru tratament specific.

Pe timpul zborurilor, echipele medicale care monitorizează pacienţii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă, sunt formate din specialişti din cadrul SMURD, iar transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD.


Prima aeronavă, care va ajunge în Austria, a decolat din Cluj-Napoca în jurul orei 14.50, iar cea spre Polonia a decolat din Iaşi în jurul orei 15.10”, a transmis Ministerul Apărării. 

 
ŞTIRE INIŢIALĂ: "Este vorba despre 2 pacienţi aflaţi în UPU din Cluj care au fost transferaţi în Austria şi alţi 3 pacienţi din UPU din Iaşi care au fost transferaţi în Polonia. Toţi pacienţii au nevoie de asistenţă medicală în secţii ATI", a transmis Ministerul Sănătăţii.
 
La Iaşi, erau pregătiţi pentru a fi transferaţi patru pacienţi, internaţi în Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului "Sfântul Spiridon", fiind cu toţii intubaţi. 

"Toţi cei patru pacienţi erau internaţi de câteva zile în UPU, cel mai vechi având deja cinci zile. Ei nu aveau locuri în ATI. Noi am transferat tot ce s-a putut către secţiile ATI din spitalele ieşene. Am luat legătura cu familiile celor patru pacienţi şi au fost de acord cu transferul în Polonia. Este soluţia cea mai bună. Sunt pacienţi intubaţi, sedaţi, cu toţii fiind în stare critică. Prognosticul este unul rezervat”, a declarat medicul-şef UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.

Ulterior, unul dintre pacienţi a făcut stop cardiac la aeroport, unde s-au început manevrele de resuscitare şi a fost întors la UPU, dar a decedat.

Ea a spus că în permanenţă sunt între 12 şi 20 de pacienţi în UPU care au COVID şi care sunt ventilaţi mecanic, iar pentru aceştia se caută locuri în secţiile de terapie intensivă din judeţul Iaşi.

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că patru pacienţi din Iaşi vor ajunge, vineri, în Polonia, această ţară punând la dispoziţie, pentru bolnavii de COVID din România, 20 de paturi de Terapie Intensivă.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.