Alianţa pentru Educaţie de Calitate solicită amendarea unui proiect de lege de modificare a Legii educaţiei, susţinând că prin adoptarea acestuia s-ar crea mai multe probleme în învăţământ. Astfel, se vor putea cere examene medicale pentru angajaţii din şcoli şi orice persoană poate solicita examen psihistric pentru un cadru didactic exigent. De asemenea, se limitează dreptul la petiţie, iar dacă o persoană ar sesiza ministerul cu privire la fapte comise de un cadru didactic dintr-o unitate de învăţământ nu s-ar putea declanşa cercetarea disciplinară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alianţa pentru Educaţie de Calitate a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că solicită amendarea proiectului de lege Pl-x nr. 79/2019 deoarece, prin adoptarea acestuia, s-ar crea mai multe probleme în sistemul de învăţământ.

"În loc să caute soluţiile pentru aplanarea conflictelor de la nivelul unităţilor de învăţământ, parlamentarii deschid «cutia Pandorei» şi dau posibilitatea tuturor să ceară examene medicale pentru angajaţii din şcoli. Astfel, spre exemplu, se poate ajunge la situaţii în care orice persoană poate cere un examen psihiatric pentru un cadru didactic exigent”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că proiectul aduce şi alte modificări, care sunt în defavoarea învăţământului. Astfel se elimină incompatibilităţile cu demnitatea funcţiei didactice reglementate expres în actualul text al legii educaţiei şi se limitează dreptul la petiţie.

"Se propune reglementarea expresă a instituţiilor la care se pot înregistra sesizări: numai la secretariatul unităţii/instituţiei de învăţământ pentru faptele săvârşite de personalul acesteia; numai la secretariatul inspectoratului şcolar pentru fapte săvârşite de directori/ directori adjuncţi/ inspectori şcolari; numai la registratura Ministerului Educaţiei Naţionale pentru fapte săvârşite de personalul de conducere din inspectoratele şcolare şi personalul de îndrumare, de control şi de execuţie din cadrul MEN. Practic, cercetarea disciplinară este condiţionată de înregistrarea sesizării strict în modalitatea propusă. În consecinţă, dacă o persoană ar sesiza ministerul cu privire la fapte săvârşite de un cadru didactic dintr-o unitate de învăţământ, prin efectul noilor prevederi, nu s-ar putea declanşa cercetarea disciplinară”, mai precizează comunicatul Alianţei pentru Educaţie de Calitate.

Alianţa consideră că amendarea acestui proiect este obligatorie şi precizează că nu este oportună o asemenea iniţiativă, care ar putea fi integrată în noua lege a educaţiei.

"Ţinând cont de cele prezentate mai sus, considerăm că amendarea acestui proiect, după o discuţie cu specialiştii în educaţie, este obligatorie. De asemenea, în condiţiile în care urmează să începem negocierile pentru o nouă lege a educaţiei, credem că o astfel de iniţiativă nu este oportună în acest moment, ea putând fi integrată în noul act normativ", se mai arată în comunicat.

Alianţa pentru Educaţie de Calitate este formată din Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi - Învăţământ Preuniversitar, Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Naţională a Sindicatelor "Alma Mater".

Proiectul de lege privind modificarea Legii educaţiei a fost înregistrat la Camera Deputaţilor în 4 martie, fiind iniţiat de 22 de senatori PSD, între care foştii miniştri ai educaţiei Mihnea Costoiu şi Liviu Pop.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.