Profesorul Alexandru Rafila, candidat al PSD la alegerile parlamentare, susţine că ideea lansată de ministrul Sănătăţii privind preluarea tuturor spitalelor sub coordonarea ministerului de resort nu ar duce la depolitizarea acestora, ci dimpotrivă. ”Cred că vor fi în multe situaţii mai prost coordonate pentru că Ministerul Sănătăţii în momentul de faţă nu reuşeşte să coordoneze 42 de Direcţii de Sănătate Publică”, declară medicul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Reprofesionalizarea structurilor de conducere la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică, la nivelul spitalelor, este absolut esenţială. Am auzit cu surprindere, pentru că eu cunosc foarte bine cum funcţionează sistemul de sănătate din România - şi aici nu are legătură cu niciun partid politic, ci cu toate partidele politice -  trecerea spitalelor de la autorităţile locale la Ministerul Sănătăţii pentru ca să le depolitizăm... îmi pare rău, nu vor fi depolitizate prin această trecere. Mai mult, cred că vor fi în multe situaţii mai prost coordonate pentru că Ministerul Sănătăţii în momentul de faţă nu reuşeşte să coordoneze 42 de Direcţii de Sănătate Publică, iar exemplul cel mai elocvent este cel de acum 2-3 zile, când conducerea DSP Sibiu a fost preluată de un militar şi e puţin probabil, nu cunosc structurile şi persoanele din Ministerul Sănătăţii care ar putea să coordoneze activitatea a 400 de spitale. Deci este o chestiune care nu are niciun fel de logică. Mai degrabă aş pleda pentru profesionalizarea conducerii Direcţiilor de Sănătate Publică, profesionalizarea conducerii spitalelor decât să ne jucăm cu această împroprietărire a Ministerului Sănătăţii cu spitalele din România. Asta ar trebui să fie o abordare care să fie acceptată de toate partidele politice”, a declarat Alexandru Rafila, vineri după amiază, într-o conferinţă de presă la Braşov. 
 
Acesta a afirmat că îşi doreşte o dezbatere pe acest subiect cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care susţine că prin preluarea spitalelor de către minister, în cadrul unei viitoare reforme a sistemului medical, s-ar realiza o depolitizare a managementului unităţilor sanitare aflate în prezent în administrarea autorităţile din judeţe sau localităţi.
 
”Chestiunea asta că suntem toţi răspunzători de sănătatea comunităţii în care trăim trebuie să devină principalul argument în dezbaterea publică, în dezbaterea politică. Nu cred că toate lucrurile trebuie rezolvate de la Bucureşti, iar implicarea autorităţilor locale este esenţială”, a mai spus Rafila. 
 
Medicul a precizat că Programul de guvernare propus de PSD pentru domeniul sănătăţii include o componentă care se referă la realizarea unui sistem sanitar care să permită accesul facil, ”imediat dacă se poate” la servicii de sănătate. 
 
”Ceea ce se întâmplă în România de foarte mulţi ani se referă la axarea pe serviciile medicale spitaliceşti, iar serviciile de asistenţă medicală primară şi serviciile se specialitate ambulatorii sunt puţin dezvoltare în România, iar în lipsa unei strategii clare să ducă la dezvoltarea acestor servicii nici cetăţenii nu vor fi niciodată mulţumiţi de calitatea acestor servici şi se va ajunge şi la imposibilitate a finanţării serviciilor de sănătate”, a declarat medicul.
 
Acesta a pus accentul pe importanţa prevenirii bolilor, iar în acest context a menţionat că programul pentru domeniul sănătăţii propus de PSD prevede înfiinţarea a 800 de centre medicale comunitare în zonele rurale, acestea urmând a fi ridicate în fiecare comună cu populaţie de peste 4.000 de locuitori. 
 
PSD promite, de asemenea, dezvoltarea unei reţele de servicii ambulatorii în cele 200 de oraşe care nu sunt municipii şi regândirea celor care există deja, 150 la nivel naţional, servicii care să asigure consulturi, investigaţii paraclinice şi asistenţă medicală prin spitalizare de zi.
 
”Noi am încercat să aducem în atenţie problema infecţiei cu noul coronavirus şi a consecinţelor pe care le are ea asupra sănătăţii populaţiei şi am propus câteva soluţii care au fost nu neapărat originale, ci au fost inspirate din recomandările Centrului European de Control al Bolilor şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a mai afirmat Alexandru Rafila despre propunerile PSD pentru domeniul sănătăţii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.