Mai puţin de jumătate dintre copiii născuţi în anul 2017 în judeţul Alba au schema de vaccinare împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) finalizată, înregistrându-se peste o sută de refuzuri din partea părinţilor de a-şi vaccina copiii. Procentul celor vaccinaţi este mai scăzut la oraş decât la sat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Potrivit metodologiei INSP, acoperirea vaccinală pentru cei vaccinaţi cu schemă completă se calculează o dată pe an, iar procentele sunt raportate la datele anului trecut. Astfel, în luna februarie 2023 s-a raportat acoperirea vaccinală ROR pentru 2022, astfel: pentru copiii născuţi în 2017 acoperirea vaccinală cu ROR la nivelul judeţului Alba a fost de 45,39% în mediul urban şi 51,87% în mediul rural. Printre motivele procentului scăzut de acoperire vaccinală se numără: s-au înregistrat 140 de refuzuri din partea părinţilor/aparţinătorilor, circa 200 de copii figurau ca plecaţi în străinătate şi nu s-au prezentat la vaccin, la acestea adăugându-se lipsa vaccinului din stoc timp de mai multe luni”, arată datele Direcţiei de Sănătate Publică Alba, făcute publice miercuri.
 
Procentul copiilor vaccinaţi la un an cu prima doză de ser ROR este semnificativ mai mare, conform statisticilor DSP Alba. 
 
”Referitor la acoperirea vaccinală cu prima doză, care se realizează la 12 luni, judeţul Alba a raportat în luna august 2023 o acoperire vaccinală cu ROR de 76,81% în mediul urban şi 73,07% în mediul rural. S-au înregistrat 9 refuzuri din partea părinţilor”, mai arată datele instituţiei.
 
Conform Calendarului Naţional de Vaccinare, în România, copiii trebuie să primească 2 doze de vaccin ROR – prima, la 12 luni, iar a doua, la 5 ani. În situaţii speciale, ROR poate fi administrat la sugari începând de la 9 luni.
 
În anul 2023, în judeţul Alba s-au înregistrat 74 de cazuri suspecte, din care 66 de cazuri confirmate cu rujeolă. Au fost depistate şi două focare, unul în localitatea Aiudul de Sus care s-a manifestat pe parcursul lunilor iunie, iulie şi august şi în care s-au înregistrat 29 de cazuri şi un focar în localitatea Mihalţ care s-a manifestat în lunile iulie şi august şi a cuprins opt cazuri. 
 
”Boala s-a manifestat în comunităţi, nu în colectivităţi, în principal în rândul populaţiei rrome, nevaccinate. În prezent în judeţul Alba există un singur caz activ confirmat şi niciun focar”, informează DSP Alba. 
 
În Alba, în perioada 1 ianuarie - 6 decembrie 2023 au fost imunizaţi cu vaccinul ROR 3.816 copii, din care 1.941 copii de 12 luni şi 1.875 – copii de 5 ani. 
 
Persoanele care primesc două doze de vaccin ROR în copilărie, conform Programului Naţional de Vaccinare, dobândesc protecţie pe viaţă. Vaccinarea se realizează în cabinetele medicilor de familie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.