Adina Moroianu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Transplant a declarat pentru News.ro că, aşa cum prevede legea, a sesizat structura din Ministerul Sănătăţii în cazul clinicii medicale cercetate penal pentru că a introdus în ţară organe umane fără a avea autorizaţie. Adina Moroianu spune că ceea ce se întâmplă este o activitate foarte gravă, care prejudiciază încrederea în sistemul de transplant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Agenţia Naţională de Transplant, conform atribuţiilor sale, în momentul în care a sesizat că una din unităţile implicate în această activitate nu a respectat legea, a luat măsurile legale care se impun. A adus la cunoştinţă inspecţiei sanitare de stat din Ministerul Sănătăţii, instituţie care are atribuţii de inspecţie şi control. Considerăm că este o activitate foarte gravă care prejudiciază încrederea în sistemul de transplant. Orice unitate sanitară care doreşte să desfăşoare activităţi în domeniul transplantului trebuie să obţină o acreditare din partea Agenţiei Naţionale de Transplant. În funcţie de tipul de activitate pe care doreşte să-l desfăşoare, recte în cazul transplantului de cornee, dacă are nevoie să aducă cornee din altă ţară este nevoie,  conform prevederilor legale,  de o autorizaţie emisă de noi pentru importul unui ţesut în România", a precizat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al ANT.

Număr insuficient de organe şi ţesuturi pentru toţi pacienţii din România înscrişi pe listele de transplant.

În acest moment, conform datelor prezente pe site-ul oficial al Agenţiei Naţionale de Transplant, peste 200 de oameni aşteaptă să facă un tansplant de cornee. 

"Donatorii evident că nu sunt suficienţi, mai ales după perioada de pandemie numărul de donatori a fost unul redus, cu toate acesta s-au obţinut aceste acorduri şi activitatea se continuă numai că necesarul este mult mai mare. Numărul de organe şi ţesuturi pentru transplant este întotdeauna mai mic decât necesarul. Există la momentul actual şi alte clinici private şi instituţii de stat acreditate pentru transplant de cornee şi care se străduiesc să scurteze aceste liste de aşteptare. În general acordul pentru prelevarea de cornee este greu de obţinut, dar în România în general se obţine pentru că avem coordonatori de transplant foarte bine pregătiţi şi reuşesc să obţină acest acord. Este un acord care se obţine mai greu peste tot în lume, nu numai la noi", a explicat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Transplant.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.