Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) lansează campania „Drumul spre libertate”, cu prilejul Zilei Mondiale împotriva Traficului de Persoane, o iniţiativă care are scopul de a creşte gradului de conştientizare a populaţiei vulnerabile cu privire la cele mai utilizate metode de recrutare folosite de traficanţii de persoane, în special metoda Loverboy.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„La nivelul ANITP (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane) există o preocupare constantă pentru creşterea gradului de informare, conştientizare şi sensibilizare a publicului, în cursul anului 2023 fiind organizate aproximativ 1.700 de activităţi preventive cu peste 120.000 de beneficiari direcţi. În cadrul demersurilor preventive, au fost implementate şi campanii de prevenire a traficului de minori, un exemplu în acest sens fiind reprezentat de campania naţională “Siguranţa ta nu e o joacă!”, derulată în parteneriat cu Asociaţia Telefonul Copilului”, precizează comunicatul de presă al MAI.

Totodată, ANITP desfăşoară campania naţională „Distracţie în siguranţă!”, cu scopul de a informa adolescenţii şi tinerii prezenţi la evenimente publice de mare anvergură (ex. festivaluri de muzică, festivaluri de film, activităţi sportive), despre implicaţiile traficului de persoane şi modalităţile de evitare a potenţialelor riscuri.

De asemenea, în acest an, a debutat colaborarea cu Fundaţia Vodafone, sub forma dezvoltării unei secţiuni anti-trafic în cadrul aplicaţiei Bright Sky.  Aplicaţia recent actualizată, include, astfel, un ghid de prevenţie a fenomenului traficului de persoane, care conţine informaţii despre cum se manifestă acest fenomen, ce categorii de persoane sunt în risc să devină victime, cum se pot proteja de traficanţi, unde se poate solicita ajutor.

Pentru a îmbunătăţi capacitatea de a identifica şi de a oferi sprijin  potenţialelor victime, de la începutul anului şi până în prezent au fost desfăşurate peste 80 de sesiuni de instruire, adresate unui număr de aproximativ 2.900 de specialişti – procurori, poliţişti, judecători, inspectori de muncă etc.. În anul precedent, au fost instruite  aproximativ 10.000 de persoane în cadrul a peste 500 de sesiuni.

O atenţie sporită a fost acordată proceselor de instruire şi formare a poliţiştilor implicaţi în combaterea traficului de persoane, fiind organizate sesiuni specializate cu privire la interacţiunea cu minorii, victime ale traficului de persoane, precum şi la detectarea traficului sexual online prin utilizarea unor sisteme informatice de ultimă generaţie, mai indică sursa citată.

Protejarea celor vulnerabili, în special a copiilor şi adolescenţilor, a reprezentat o preocupare continuă a autorităţilor române, la nivelul anului 2022 fiind luate măsuri pentru operaţionalizarea a 42 de camere de audiere speciale pentru minorii victime ale traficului, precum şi pentru adoptarea unui Plan de Acţiune standardizat, legat de metodologia de audiere mai prietenoasă a minorilor, pe durata desfăşurării procedurilor penale. Măsurile care vizează siguranţa copiilor au fost adoptate şi în sfera informativ-preventivă, la nivelul ANITP fiind înregistraţi peste 100.000 de beneficiari ai activităţilor preventive, din rândul elevilor, studenţilor şi tinerilor.

Progresele înregistrate de autorităţile române în domeniul îmbunătăţirii procedurilor de identificare a victimelor traficului de persoane şi a facilitării referirii lor către furnizorii de servicii specializate au culminat cu finalizarea unui amplu proces de actualizare a Mecanismului Naţional de Identificare şi Referire. Scopul principal al acestui proces a fost acela de a asigura victimelor un sprijin cât mai integrat şi adaptat nevoilor şi situaţiilor individuale pe care le întâmpină, rezultând în adoptarea noului Mecanism Naţional, la finalul lunii ianuarie 2023 prin Hotărârea Guvernului.

Totodată, în anul 2023, Agenţia a manifestat o preocupare constantă pentru sprijinirea şi suportul emoţional al victimelor traficului pe parcursul procedurilor penale, precum şi pentru referirea acestora către furnizorii de servicii specializate. Monitorizarea asistenţei acordate victimelor, reprezintă un proces constant şi menit să asigure accesul victimelor la măsuri de protecţie adecvate şi adaptate nevoilor identificate.

Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane a fost instituită de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în anul 2013, reprezentând un îndemn la acţiune pentru contracararea traficului de persoane, ce vizează depistarea abuzatorilor, protejarea categoriilor vulnerabile de copii, femei şi bărbaţi împotriva exploatării, precum şi susţinerea şi reintegrarea victimelor.

La nivelul României, autorităţile acordă o importanţă deosebită luptei împotriva traficului de persoane, iar eforturile pentru reducerea amplitudinii acestui fenomen sunt considerabile. Astfel, structurile Ministerului Afacerilor Interne au dat dovadă de un angajament real în cooperarea cu alte instituţii implicate în lupta anti-trafic, precum şi cu societatea civilă şi cu partenerii externi în vederea identificării unor soluţii concrete şi în oferirea unui răspuns integrat la problematica prevenirii şi combaterii traficului de persoane.

La nivel guvernamental, au fost înregistrate progrese în ceea ce priveşte procesul de cooperare poliţienească internaţională, cele 15 echipe comune de investigaţie cu partenerii europeni beneficiind de un grad crescut de apreciere pe segmentul combaterii traficului de persoane.

Pentru protejarea cetăţenilor români, dar şi pentru identificarea rapidă şi pedepsirea făptuitorilor, la nivelul ANITP există o puternică implicare în crearea şi dezvoltarea de parteneriate cu principalele ţări europene în care sunt identificate victime ale traficului de persoane de origine română.

În cadrul reuniunilor Comisiei mixte româno-spaniole, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Poliţia Română şi Poliţia Spaniolă au stabilit necesitatea unei campanii de conştientizare comune, derulate simultan în România, ca ţară de origine, şi în Spania, ca ţară de destinaţie pentru victimele traficului de persoane, cetăţeni români. De asemenea, România şi Marea Britanie au semnat un Plan comun de acţiune pentru lupta împotriva traficului de persoane.

Totodată, având în vedere că România devine o ţară atractivă pentru cetăţenii străini din afara spaţiului european, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, ANITP desfăşoară constant evenimente dedicate colaborării cu reprezentanţele diplomatice/oficiilor consulare ale cetăţenilor terţi aflaţi pe teritoriul României, precum Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, India, Pakistan, Vietnam, Maroc şi Egipt.

În ceea ce priveşte activităţile operative, în cadrul acţiunilor EMPACT JOINT ACTIONS DAYS din acest an au fost identificate 1426 de potenţiale victime şi 138 de suspecţi traficanţi de persoane au fost reţinuţi în urma operaţiunilor conduse de România şi Austria şi coordonate de Europol.

La nivel naţional, ANITP a dezvoltat o reţea de peste 80 de parteneriate cu instituţiile publice, organizaţiile neguvernamentale sau reprezentanţii sectorului privat, printre care Organizaţia Salvaţi Copiii, Asociaţia Telefonul Copilului, Fundaţia Vodafone, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, FIHR – Federaţia Industriei Hoteliere din România – FIHR, Platforma OLX, Asociaţia Aeroporturilor din România, Teatru Arte Dell’Anima, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Incubator Social, Camera Notarilor Bucureşti, Federaţia Sindicală Familia. De asemenea, ANITP susţine  activ cooperarea cu platforma de organizaţii neguvernamentale ProTECT, o reţea constituită din peste 20 de organizaţii specializate în prevenirea, protecţia, asistenţa victimelor, proceduri penale, civile, lobby şi advocacy pentru iniţiative cu un impact mai mare în lupta împotriva traficului de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.