Patru români au fost salvaţi după ce au beneficiat de transplant de organe de la un pacient bulgar decedat în urma unui AVC şi de la un altul aflat în moarte cerebrală, în baza unui acord între autorităţile specializate din Românie ăi Bulgaria, anunţă Agenţia Naţională de Transplant.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Donarea înseamnă VIAŢĂ! Când există şansa de a salva vieţi, nu sunt graniţe sau constrângeri de naţionalitate, iar transplantul reprezintă activitatea care ne demonstrează cel mai bine acest deziderat. Datorită acordului de colaborare dintre Agenţia Naţională de Transplant şi Agenţia Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, generozitatea, umanitatea, responsabilitatea şi profesionalismul şi-au dat din nou mâna peste graniţe, salvând vieţile a cinci persoane”, conform unui anunţ de pe pagina de Facebook a ANT.
La Spitalul MBAL D-R St. Cherkezov Veliko Tarnovo, cu ajutorul coordonatorului de transplant dr. Sibila Marinova, s-a încheiat în noaptea de joi spre vineri, o prelevare de la un donator în vârstă de 76 de ani, decedat în urma unui AVC, de la care s-au putut preleva ficatul şi rinichii.
Pentru intervenţiile de prelevare ale organelor, la Veliko Tarnovo s-au deplasat echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni condusă de Dr. Guenadiy Vatachki- pentru ficat şi Dr. Claudiu Codoiu pentru rinichi.
”Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, viaţa unui pacient a putut fi salvată în urma intervenţiei de transplant hepatic, realizată cu multă măiestrie de echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Vladislav Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI: Cirstea Maricica. În cadrul Centrului de Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni, alţi doi pacienţi aflaţi pe listele de aşteptare au primit şansa la o viaţă normală datorită operaţiilor de transplant renal realizate de echipele conduse de Dr. Catalin Baston şi Dr. Constantin Gângu, cu ajutorul nemijlocit al ATI: Dr. Liliana Domnişor”, precizează Agenţia Naţională de Transplant.
La Spitalul UMHAT St. Marina Varna, coordonatori prof. Dr. Vilyan Platikanov şi Dr. Nikolay Mladenov, a avut loc în cursul zilei de sâmbătă o prelevare de cord de la un donator în vârstă de 48 de ani aflat în moarte cerebrală, astfel a putut fi salvată viaţa unui pacient cu insuficienţă cardiacă.
”Atât prelevarea, cât şi transplantul de cord au fost realizate cu succes de Prof. Dr. Horaţiu Moldovan, de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a UMF Carol Davila de la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti”, conform ANT, care mulţumeşte famiilior donatorilor, precum şi echipelor medicale bulgare care au dat dovadă de dedicare şi implicare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.