Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul primarilor liberali din localităţile Popeşti (judeţul Iaşi) şi Cristian (judeţul Braşov). De asemenea, a fost sesizat Parchetul şi în cazul fostului primar liberal al oraşului Scorniceşti (judeţul Olt). În cazul altor 23 de foşti sau actuali aleşi locali au fost constatate incidente de integritate, cum ar fi incompatibilitate sau conflict de interese administrativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cazul primarului PNL al comunei ieşene Popeşti, Vasile Lupu, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de  art. 301 din Codul Penal, întrucât, în perioada exercitării mandatului de primar al comunei Popeşti (2016 – 2020), a încheiat cu Primăria comunei Popeşti, la data de 04 februarie 2020, un contract de vânzare-cumpărare în urma căruia a dobândit imobile în suprafaţă totală de 3000 mp.

În ceea ce îl priveşte pe primarul comunei Cristian, din judeţul Braşov, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul ICCJ cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Gicu Cojocariu a infracţiunilor de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul penal (text în vigoare până la data de 28.07.2017) şi respectiv, a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017).

”La data de 22 noiembrie 2016, COJOCARU GICU a încheiat în nume propriu un contract de asistenţă juridică cu un cabinet de avocatură. Ulterior, în exercitarea atribuţiilor de primar, COJOCARU GICU a încheiat la datele de 25 aprilie 2017 şi 26 ianuarie 2018, două contracte de asistenţă juridică (semnate şi aprobate de către acesta) cu acelaşi cabinet de avocatură, şi a emis referate de aprobare la proiectele de hotărâre privind achiziţionarea serviciilor juridice de consultanţă, asistenţă privind încheierea acestor contracte”, susţine ANI.

Cojocaru a mai avut decizii de incompatibilitate din perioada în care era inspector în cadrul Primăriei comunei Cristian.

O altă sesizare către Parchet a fost făcută în cazul fostului primar al oraşului Scorniceşti, Ioan Prioteasa (PNL).

”Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către PRIOTEASA  IOAN  a infracţiunii  de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul penal, întrucât,  a semnat o serie de documente cu privire la societatea comercială în cadrul căreia soţia acestuia deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator, creând astfel un avantaj patrimonial pentru societate în sumă de 19.480 Lei”, transmite instituţia.

Pentru alţi 23 de aleşi locali - primari, viceprimari, consilieri locali - Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.