Autoritatea Electorală Permanentă a informat că numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 mai 2021 este de 18.911.098, cu 5.366 mai puţini faţă de ultima informare publică realizată de AEP pe această temă, potrivit căreia, la data de 30 aprilie 2021 figurau în Registrul electoral 18.916.464 alegători români.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diferenţele apar ca urmare a operaţiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităţilor administrativ-teritoriale conduse de aceştia, arată comunicatul de presă al AEP.

Înstituţia precizează că, în perioada 01.05.2021 – 31.05.2021, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:

- 716 persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare;

- 70 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeaşi lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puşi sub interdicţie.

Un număr de 88 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

„Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada 01.05.2021 – 31.05.2021 este de 19.332, aceştia fiind înscrişi în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date. Menţionăm că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.156.261 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 754.837 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS”, mai indică sursa citată.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în tara. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în tara sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.