Aproape jumătate dintre liceenii din judeţul Constanţa consideră că drepturile elevilor nu sunt respectate deloc sau sunt respectate parţial, precizând că unul dintre drepturile încălcate cel mai frecvent este cel legat de învăţământul gratuit, mulţi dintre ei spunând că le-au fost ceruţi bani pentru efectuarea unor cheltuieli materiale la unităţile şcolare, se arată într-un studiu realizat de Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Asociaţia Elevilor din Constanţa a lansat, miercuri, studiul „Barometrul respectării drepturilor elevilor din judeţul Constanţa în anul şcolar 2016-2017”, fiind vorba despre o cercetare pe 20 de indicatori, care măsoară gradul de respectare a drepturilor beneficiarilor principali ai actului de educaţie în liceele din judeţul Constanţa.

“Tragem un semnal de alarmă legat de percepţia elevilor asupra respectării în şcoli a Statutului Elevului, 48,3% dintre liceeni din judeţul Constanţa considerând că drepturile elevilor nu sunt respectate deloc sau doar parţial. Din păcate, această percepţie a beneficiarilor este confirmată şi de datele obţinute pentru toţi indicatorii supuşi cercetării”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Conform studiului, unul dintre drepturilor încălcate cel mai frecvent se referă la învăţământul gratuit, peste 70 la sută dintre liceeni spunând că le-au fost cerute sume de bani pentru cheltuielile materiale ale unităţilor de învăţământ.

“Unul din drepturile încălcate cel mai frecvent este cel la învăţământ gratuit, 70,1% dintre liceeni constănţeni declarând că le-au fost cerute sume de bani prin care să se asigure funcţionarea unităţii de învăţământ, în special pentru cheltuieli materiale, achiziţionare de mobilier, renovări etc., tocmai acele obligaţii legale, care revin statului şi autorităţilor locale”, a mai precizat sursa citată.

De asemenea, aproape 90 la sută dintre elevii de liceu au reclamat faptul că nu şi-au putut exercita dreptul de a oferi feedback profesorilor care predau la clasă, Asociaţia Elevilor considerând că în acest caz vina aparţine Ministerului Educaţiei Naţionale care în luna ianuarie a acestui an a refuzat să trimită în şcoli un model al acestei fişe de feedback şi să solicite implementarea prevederii din Statutul Elevului, invocând autonomia şcolilor.

AEC a mai precizat că deşi în Statutul Elevului a fost introdusă o prevedere prin care profesorilor le este interzis să îl consemneze absent pe elev în cazul în care acesta este prezent măsura nu este respectată.

“Extrem de grav este faptul că pentru majoritatea profesorilor din judeţul Constanţa norma imperativă a legii nu înseamnă nimic, 70,1% dintre respondenţi indicând că lor sau colegilor lor, cel puţin o dată, le-a fost consemnată absenţă, chiar dacă erau prezenţi în clasă. Atragem atenţia că acest fapt reprezintă, de asemenea, o eludare a regimului sancţionator impus de capitolul V din Statutul Elevului, profesorii alegând utilizarea unor sancţiuni alternative, nelegale. Totodată, în acest caz intrăm în sfera infracţiunilor, fapta de a consemna absenţă unui elev, în condiţiile în care acesta este prezent, reprezentând infracţiunea de fals intelectual, prevăzută şi pedepsită de art. 321 Cod penal”, mai precizează comunicatul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Preşedintele AEC, Constantin Alexandru Manda, spune că încălcarea Statutului Elevului în liceele constănţene arată gradul ridicat de conservatorism întâlnit în sistemul de educaţie.

“Încălcarea masivă în liceele constănţene a Statutului Elevului este un semnal de alarmă pentru noi, deoarece ne arată gradul ridicat de conservatorism pe care îl întâlnim în sistemul de educaţie, rezistenţa la schimbare fiind vizibilă şi în acest caz. Pentru o mai mare respectare în şcoli a Statutului Elevului avem nevoie de acţiuni concrete, la nivelul unităţilor, din partea reprezentanţilor elevilor, care trebuie să se lupte pentru respectare în fiecare clasă a acestor prevederi. De asemenea, o condiţie esenţială este şi promovarea prevederilor din Statut. Cât timp elevii nu îşi cunosc drepturile, nu se vor putea bate pentru respectarea acestora”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Studiul „Barometrul respectării drepturilor elevilor din judeţul Constanţa în anul şcolar 2016-2017” a fost realizat pe un eşantion de 402 elevi din 44 de licee din judeţ, marja de eroare calculată fiind de +/- 4%, elevii respondenţi provenind de la toate filierele, profilurile şi specializările existente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.