Prima dezbatere regională din cadrul programului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, "România educată", va fi organizată, marţi, la Craiova, anunţă Administraţia Prezidenţială, la eveniment participând ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, şi consilierul de stat Ligia Deca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul de marţi are tema „Profilul absolventului” şi este organizat de către Administraţia Prezidenţială în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi cu sprijinul Universităţii din Craiova. La dezbatere sunt aşteptaţi să participe elevi, studenţi, părinţi şi cadre didactice, reprezentanţi ai autorităţilor publice şi ai mediului privat din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest (Oltenia) şi de la nivel naţional, informează Preşedinţia.

Printre invitaţi se numără şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, precum şi consilierul de stat Ligia Deca, şeful Departamentului Educaţie şi Cercetare de la Palatul Cotroceni.

„Alegerea temei pentru prima dezbatere regională a plecat de la importanţa regândirii şcolii în acord cu provocările unei lumi aflate într-o continuă schimbare, devenind din ce în ce mai complexă şi interconectată. Educaţia trebuie să ţină pasul cu aceste realităţi, pentru a oferi absolvenţilor şi societăţii maximum de oportunităţi şi opţiuni adecvate potenţialului fiecăruia, luând în considerare şi faptul că România nu îşi poate permite să piardă talentul şi dorinţa de implicare ale noilor generaţii", a spus Ligia Deca, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, pe 15 februarie, la Palatul Cotroceni, "Dezbaterea Naţională privind Educaţia şi Cercetarea din România, pentru perioada 2016-2017", ca parte a proiectului său "România Educată", ce îşi propune să stabilească principiile şi direcţiile de reformare a domeniului învăţământului până în anul 2018.

"Dezbaterea Naţională este parte a unui proiect ambiţios, pe care l-am supranumit generic „România educată” şi despre care am început să vorbim încă de anul trecut. Trecem astăzi, odată cu acest eveniment, la o etapă mai concretă, de construcţie şi acţiune. (...) Intenţia noastră este ca pe parcursul acestui an să organizăm o serie de dezbateri regionale", a declarat Klaus Iohannis, adăugând că prima astfel de dezbatere ar urma să aibă loc în luna martie.

Preşedintele a explicat că scopul acestei Dezbateri Naţionale este ca, până în 2018, să fie atins un acord larg al societăţii şi al instituţiilor din domeniu cu privire la sistemul de educaţie, "cu o viziune clară şi cu un set de politici în aplicarea ei". Primul pas, afirmă Iohannis, este dedicarea anului 2016 unei ample consultări la nivel naţional cu privire la opţiunile strategice ale României privind educaţia şi cercetare.

"Acestea vor putea fi apoi integrate într-o viziune pe termen lung şi un set de obiective de ţară, urmând ca într-o etapă ulterioară să vedem cum anume îndeplinim aceste obiective, în ce paşi, prin ce politici şi cu ce mijloace", a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că această dezbatere poate să aibă succes doar dacă sunt aduşi la masa dialogului toţi cei interesaţi de educaţia şi cercetarea din România, iar el va oferi, la Palatul Cotroceni, dar nu numai, "un cadru de dezbatere autentică, scoasă de sub presiunea conjuncturilor sau de sub tentaţia calculelor politice".

În ceea ce priveşte direcţiile în care trebuie duse discuţiile privind reforma educaţiei, preşedintele a indicat precizarea unei agende clare, cu obiective bine definite.

"Altfel, riscăm să vorbim la nesfârşit despre câte ore trebuie mutate de la o materie la alta sau ce manual este adecvat. Astfel de discuţii tehnice, fără a avea un scop final bine definit, riscă să rămână fără un rezultat constructiv", a spus şeful statului.

Mai mult, spune Iohannis, va fi nevoie de o reformă "ancorată în realitate", care să pornească de la nevoile societăţii şi ale elevilor. "Societatea românească s-a schimbat şi evoluează rapid. Generaţiile de astăzi au alte abilităţi şi cerinţe, iar şcoala trebuie să ţină pasul cu ele. Accesul la tehnologie şi informaţie face munca dascălilor mai uşoară, dar şi mai complicată în acelaşi timp", a continuat preşedintele.

La acest capitol, Iohannis a vorbit şi despre necesitatea corelării actului educaţional cu piaţa muncii. "Una dintre provocările care trebuie să ne dea tuturor de gândit este numărul foarte mare de copii care abandonează şcoala la trecerea de la gimnaziu la liceu sau care nu promovează examenul de Bacalaureat. (...) Să ai câteva sute de mii de tineri fără diplomă de bacalaureat şi, aş spune, cu şanse aproape zero pe piaţa muncii, este o mare problemă socială, pe care trebuie să o conştientizăm în toată gravitatea ei", a avertizat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a atins şi subiectul infrastructurii din educaţie, afirmând că este "inadmisibil" să existe în continuare şcoli în ţară fără autorizaţii de funcţionare şi cerând din partea autorităţilor soluţii în acest sens.

Pe de altă parte, şeful statului a atras atenţia că 2016 este un an electoral, însă a precizat că educaţia este un domeniu mult prea important pentru ca acest an să fie "irosit".

Pe de altă parte, Iohannis a spus că are şi un "ataşament personal" faţă de acest proiect, fiind la rândul său dascăl. "Cunosc din interior sistemul, cu bune şi mai puţin bune, cu lipsurile lui, dar cunosc mai ales potenţialul uriaş pe care îl avem", a afirmat acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.