Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti continuă procesul de identificare, reconfigurare şi construire de noi spaţii educaţionale în care să fie primiţi copiii cu vârste cuprinse între 0 si 6 ani, pentru care nu există locuri în creşele şi grădiniţele de stat din zona de Sud a Bucureştiului şi pentru care părinţii au depus cereri de înscriere. În acest moment, la nivelul Sectorului 4, există aproximativ 2.500 de astfel de solicitări care nu au putut fi soluţionate din cauza lipsei de locuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Având în vedere responsabilităţile legale care îi revin, autoritatea locală este datoare să efectueze demersuri urgente pentru a gestiona criza acută a locurilor disponibile în creşele şi grădiniţele de stat, arat[ comunicatul de presă al reprezentanţilor Primăriei Sector 4.

Pentru ca aceste familii să fie sprijinite, Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti a făcut deja primii paşi, ce presupun reconfigurarea unor clădiri deja existente, aflate, fie în proprietatea, fie în administrarea autorităţii locale şi transformarea acestora în creşe şi grădiniţe noi, atât de necesare pentru ca cei mici să fie îngrijiţi şi educaţi în cele mai bune condiţii, cât timp părinţii lor sunt la serviciu. Implementarea acestei prime etape va crea 2.000 de noi locuri în creşe şi grădiniţe, la nivelul Sectorului 4, rezolvând, astfel, o parte considerabilă a solicitărilor primite de la părinţi.

Primele astfel de lucrări s-au încheiat deja în zona Niţu Vasile, acolo unde fostul sediul al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale Sector 4 a fost reconfigurat şi modernizat, iar din luna septembrie a anului 2023, primeşte aproximativ 120 de copii în regim de creşă. Lucrări similare sunt, în acest moment, în derulare şi în cazul fostului sediu al Direcţiei Generale de Poliţie Locală Sector 4 din Aleea Ciceu, precum şi în cazul clădirii din strada Enache Ion, în care până anul trecut a funcţionat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4, mai spune sursa citată.

Acestor noi spaţii educaţionale li se vor adăuga, în anul 2024, alte cel puţin patru asemenea unităţi, pentru care Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti a demarat procedurile administrative premergătoare începerii lucrărilor specifice.

Astfel, în cursul anului curent, va debuta construcţia de la zero a unei grădiniţe şi a unei creşe, pe bulevardul Metalurgiei 214-220, în zona noului parc „Tudor Arghezi”, unitate de învăţământ pentru care consilierii locali au aprobat deja indicatorii tehnico-economici.

În paralel, vor fi modernizate si reconfigurate alte trei spaţii aflate în administrarea Sectorului 4 şi în cazul cărora funcţiunea actuală, aceea de spaţii comerciale, nu se mai justifică,

dată fiind, atât necesitatea urgentă a creării de noi locuri în creşe şi grădiniţe, cât şi situarea acestora în proximitatea altor centre comerciale cu funcţiuni similare. Acestea sunt: clădirea pieţei Apărătorii Patriei, o clădire aferentă pieţei Progresul, precum şi clădirea pieţei Berceni.

Pentru toate aceste spaţii, urmează a fi solicitat acordul Consiliului General al Municipiului Bucureşti în vederea schimbării destinaţiei acestora din cea de spaţii comerciale în unităţi de învăţământ antepreşcolar şi preşcolar.

În perioada următoare, autorităţile locale din Sectorul 4 vor continua procesul de identificare a soluţiilor necesare pentru ca, prin fonduri locale, naţionale sau europene, să fie acoperit integral necesarul de locuri pentru copii în creşe şi grădiniţe.  

Dezvoltarea economică şi a infrastructurii a generat, la nivelul Sectorului 4, o creştere demografică semnificativă, care solicită autorităţilor locale eforturi concrete pentru a veni în sprijinul familiilor tinere. Astfel, doar în ultimii patru ani, în Sectorul 4 s-au născut 13 mii de copii în cele aproximativ 10.000 de familii nou întemeiate.

În această perioadă, administraţia locală a Sectorului 4 a demarat un amplu program de investiţii în dezvoltarea, modernizarea şi punerea în siguranţă a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Astfel, au fost investiţi peste 300 de milioane de lei în realizarea de lucrări specifice pentru obţinerea autorizaţiei de securitare la incendiu precum şi în lucrări de consolidare, reabilitare termică şi modernizare a unităţilor de învăţământ. Doar investiţiile în reabilitarea, consolidarea şi modernizarea grădiniţelor au depăşit 70 milioane de lei (peste 14 milioane de euro). La nivelul grădiniţelor, în decursul ultimilor cinci ani, au avut loc lucrări de extindere a spaţiului educaţional, prin amenajarea şi dotarea unor construcţii modulare noi la următoarele unităti de învăţământ: Şcoala Gimnazială Nr. 194, Şcoala Gimnazială Nr. 165, Şcoala Gimnazială Emil Racoviţă, Şcoala Gimnazială Nr. 133, Şcoala Gimnazială George Bacovia, Şcoala Gimnazială Nr. 100, Şcoala Gimnazială Nr. 97.

Totodată, spaţiul educaţional destinat preşcolarilor a fost extins prin construcţii noi la Şcoala Gimnazială Nr. 190 precum şi la Liceul Tehnologic Dacia din bd. Metalurgiei nr.89. Finantarea acestor lucrari a fost asigurată de la bugetul local cât şi din fonduri europene nerambursabile.

În Sectorul 4 al Capitalei, figurează un număr total de 57 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, respectiv 18 grădiniţe, 26 de şcoli gimnaziale şi 13 licee, în care, în cursul anului scolar 2022 – 2023 erau înscrişi aproximativ 35.000 de copii, dintre care aproximativ 6.000 frecventează unităţile de învăţământ preşcolar.

Foto: Primăria Sector 4
Foto: Primăria Sector 4
Foto: Primăria Sector 4
Foto: Primăria Sector 4
Foto: Primăria Sector 4
Foto: Primăria Sector 4
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.